Adana Ceyhan Üçdutyeşilova Köyü

Üçdut-Yeşilova, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin adını mahallenin kurucusu ve soyadını köye veren Hasan Üçdut koymuştur.Asıl olarak Erzurum`dan Ceyhan`a göç etmiş olan Hasan Üçdut köye üç adet dut ağacı diktirmiştir.

Bunun neticesinde mahalleninüde isimlendirmiştir;halihazırda mahallede dut ağaçlarından biri hala mevcuttur.Hacı Üçdut ve Şükrü Üçdut Hasan Üçdut`un kardeşleridir.

Şükrü Üçdut kurtuluş savaşı sırasında Çukurova'nın kurtuluşunda önemli rol oynamış vatanperverlerdendir; Ceyhan,Kozan tarihinde ayrıntılarıyla icraatları mevcuttur.

Şu anda Hasan Üçdut`un kızı Sevim Üçdut Üçdut mahallesinde yaşamını çiftçilikle devam ettirmektedir.Yeşilova ise Üçduttan çok uzun yıllar sonra Adnan Menderesin öncülüğünde getirilen muhacir(göçmen) nüfusuyla sonradan kurulmuş,Üçdut`un 1 km kuzeyinde olan bir köydür.Adnan Menderes`in siyasi olarak Hasan Üçdut ile ters düşmesi sonucunda Hasan Üçdut`un tarlalarının büyük çoğunluğu Yeşilova mahallesi mensuplarına dağıtılmıştır.Üçdut mahallesinde yaşayanların %80`i akraba,hısımdır ve Yeşilova mahallesinde yaşayanlarla dostluk dışında herhangi bir kan bağları bulunmamaktadır.

CEYHAN İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER KİMDİR?

Köy 3 mahalleden oluşmaktadır. bunlar YEŞİLOVA,YÖRÜKLER,ÜÇDUT mahalleleridir. Her mahallenin kendine has yemekleri vardır.noğay çayı -tarhana - içli köfte - mahtı -yüzük çorbası- sıkma - börek - yufka ekmek - macır somunu son zamanlarda adana kozan ve ceyhanda mahallesimüzün somunu meşhurdur-macır pidesi - tavuk dolması - kaburga dolması -yaprak sarması- fırında kaymaklı dolma-karakuş tatlsı - öküzünüğü tatlısı.

Adana iline 50 Ceyhan ilçesine 30 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Adana Haberleri

Aladağ Akören Köyü Tarihçesi, Resim ve Videoları
Adana'da Gezilecek Yerler ve Turistik Mekanlar
İmamoğlu İlçesi Tarihçe