Adana Kozan Pekmezci Köyü

Pekmezci, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.1907 yılında kurulmuş olan köy, Kozan'da oturan Ermenilerin bağcılık, çiftçilik yaptığı bir yer olarak "Pekmezciyan" adını taşıyordu.

1915'te Ermenilerin bölgeden gönderilmesinden sonra Balkan Savaşı sırasında Selanik-Serez bölgesinden gelip Çukurova'da mülteci olarak bulunan muhacirler iskan edildi. Bunlar Serez'in Köseli, Şabanlı, Çalıkmahalle köylerindendir.[1] Nufus yapısı, 1950'li yıllara kadar göç alarak Rumeli'den (Yunanistan, Bulgaristan, Romanya) gelen göçmenler yanında yerli yörükler ("Aydınlılar") tarafından oluşturulmuştur. 1970'lerden itibaren eğitim ve iş için Kozan ve Adana başta olmak üzere kentlere göç sonucu nüfusu azalmıştır.


Rumeli kültürünün devamı olarak kerpiç fırında yapılan somun ekmeği meşhurdur. Pekmezci Köyü halkının çoğu köken olarak muhacir olmakla beraber günlük hayat, giyim, konuşma, yemek, eğlence, müzik kültürleri Çukurovalılık etkisinde değişmiştir.

Adana iline 100 km, Kozan ilçesine 11 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde ilkokul ve ortaokul vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.