Daday Selalmaz Köyü

Selalmaz Köyü haberleri, Daday Selalmaz köyü güncel son dakika gelişmeleri, Selalmaz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Selalmaz köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Daday Selalmaz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Selalmaz köyü son dakika gelişmeleri, Selalmaz köyüne özgü yemekler, Daday Selalmaz köyünün tarihi, Selalmaz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Selalmaz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Selalmaz, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Selalmaz Köyü Resimleri ve Selalmaz köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Daday Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Daday Kastamonu Arası Kaç Km? Daday Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Daday Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Daday Köyünde doğan biri var mı? Daday Doğumlu Ünlüler Kimler?

Selalmaz, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür. Köye ilk yerleşim MÖ 250-1000 arası olarak bilinmektedir. Malazgirt Savaşından sonra Türkler tarafından fethedildiğinde yerleşim yeri olarak çok beğenilmiştir. O sıralarda Daday ve Kastamonu'da sel felaketleri yaşanırken bu köyde yaşam aksamayınca adı dönemin uç beyi Evrenus(Evrenoz) tarafından Selalmaz konmuştur.

Tarihçe

Köye ilk yerleşim MÖ 250-1000 arası olarak bilinmektedir. Malazgirt Savaşından sonra Türkler tarafından fethedildiğinde yerleşim yeri olarak çok beğenilmiştir. O sıralarda Daday ve Kastamonu'da sel felaketleri yaşanırken bu köyde yaşam aksamayınca adı dönemin uç beyi Evrenus(Evrenoz) tarafından Selalmaz konmuştur.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Kastamonu iline 60 km, Daday ilçesine 26 km, Karabük Eflani ilçesine ise 16 km  uzaklıktadır.
 
Altyapı Bilgileri

Köyümüzde yatılı ilköğretim okulu vardır taşımalı eğitim de yapılmaktadır. Köyümüzün tüm mahallelerinde içme suyu şebekesi varken kanalizasyon şebekesi mevcut değildir.
Köyümüzde Türkcell ve Vodafone GSM hatlarından güçlü sinyal alınırken Türk Telekom sinyal gücü zayıftır. Sağlık evi vardır fakat faal değildir.
Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup yakın tarihte Eflani-Daday arası yol yapım çalışmasının tamamlanması beklenmektedir, çalışmalar devam etmektedir.
Elektrik ve sabit telefon vardır.İnternet altyapısı tüm mahallelerimize 12 Megabyte kadar hız sunmaktadır.
Yalnızca sabahları köyden İlçe merkezine yolcu minibüsü kalkmaktadır.
Yaşlı nüfus genç nufusa oranla yüksektir.

Köyümüz çoğunlukla ormanlık arazinin hakim olduğu yeşil ile mavinin kaynaştığı karadeniz iklimi ile karasal iklimin sınırında çam, meşe, gürgen ve köknar ağaçları ile çevrelenmiştir. Bol oksijenin hakim olduğu deniz seviyesinden 1150 m yükseklikte yer alan ormanlık alanda 4dört mevsim yürüyüş yapabilirsiniz.

Selalmaz Bezi (Kumaşı)

Ürünleri, kendine özgü yöntemlerle elle ve basit aletlerle (çıkrık, kelebe, çağ, dolap, masura) ağaç tezgahlarda dokunan, standart bir üretimi olmayan ürünlerdir. Birbirine benzerler ancak; tıpa tıp aynısı değillerdir. Bu nedenle kendine özgü kıymetleri vardır.

1941 yıllarına Daday´da 1257 tezgâhın faaliyet gösterdiğini o zamanın basınından öğrendim. Son yıllarda teknoloji karşısında eriyip gitmişlerdi. Evlenecek kızların çeyizlerine bu dokumalardan konulur, dokuma bilen kızlar evlenmede  tercih edilirdi. Düğünlerde kızların çeyizleri arasında birkaç paket ipliğin bulunması ve kızın anası evindeki tezgâhını da kocası evine getirmesi gelenek halini almış, hala o yörenin sandıklarında bu dokumaları bulmaktayız. Çocuk daha beşikte iken anasının veya nenesinin dokuduğu tezgahının şak-şak çıkaran sesi ile uyur ve uyanır, onların tatlı ninnisine tezgah sesine eşlik ederdi.

Şile bezinden daha ince ve hoş duran bu dokumaların yapılışı şöyledir. 20/1 numaralı kıvrak pamuk ipleri dirençlerinin artırılması ve dokuma esnasında kırılmamaları için çirişleme yönteminden geçirilir. Çirişleme; Kaynayan su içerisine un, yağ karıştırmak sureti ile elde edilen karışım içerisinde iplik çilelerinin ovuşturulması ile sağlanır. Çirişlenen ipler çıkrık yardımı ile masuralara sarılır, masuralar çağ denilen araç yardımı ile büyük dolap üzerinde dokumanın enine ve boyuna göre ayrımı yapılır. Bu büyük dolap üzerinde 1200-1800 ayrı iplik, her birinin boyu 90-100 metre olacak şekilde karıştırılmadan ayrılması gerekir.

Bu ayrımın püf noktası çatal denilen, üç parmaklı bir araca bağlıdır. Ayrımı yapılan ipler Salman üzerinde toplanır. Tezgâh üzerinde sırasıyla tırmıktan geçirilerek yayılması sağlanır. Yayılan ipler gücülerden ve taraktan geçirildikten sonra selmüre dolanır. Bu iplere çözgü ipleri denilir. Çözgü ipleri ayakçalar yardımı ile bir aşağı bir yukarı hareket ettirilerek açılmaları sağlanır, açılan bu iplerin aralarından, mekiğe sarılı atkı ipleri atılmak sureti ile geçirilir ve tefe yardımı ile sıkıştırılmak sureti ile dokunur. Dokuma esnasında içerisine motifler atılır. Yıkandığında iplik özelliği  ve dokuma tekniğine göre, bazı iplerin çekmesi bazılarının çekmemesi ile kıvrım, kıvrım otantik bir görünüm sağlanır. Renkleri beyaz, natureldir, içerisindeki motifler isteğe bağlı olarak renkli olabilir.

Bu dokumalar, masa, sehpa örtüsü, elbiselik, cibinlik, perdelik çarşaflık, peştamal, peçete ve ev dekorasyonunda kullanılmaktadır. El dokumaları olduğundan, kıymetleri fazladır.

Bu dokumalar zamanın köylü kadınları tarafından pazar yerinde bir sıra halinde sıralanıp önlerinde çeşit çeşit renk renk, göyneklik, çarşaflık, önbezi, yaşmak, perdelik olarak satılırdı.

Erkeklerin giydiği, pantolon, yelek ve çobanların kullandığı yamçı, doğal yünün ip haline getirilip tezgâhlarda dokunmasından sonra  yüzeyi pürüzlü ağaç oluklarda  iki kişinin birer ucundan tutup saatlerce ileri geri  asılmaları sonucunda keçeleştirilmesi  neticesinde çok sağlam, kalın bir kumaş elde edilirdi.

Daday´da dokuma tezgâhlarının tarihi incelendiğinde tarih boyunca hep var olduğu görülmektedir. İlk yazılı kayıta, 26 Ağustos 1941 yılında yayınlanan Kastamonu Doğrusöz gazetesinde rastlayabiliyoruz. Bu yazıda " Daday´da  dokumacılar arasında bir kooperatif kurulması için faaliyet başlamıştır. Resmi muamelelerin ifası için müessisler hükümete müracaat etmişlerdir." denilmektedir. O tarihte Daday´da 1257 adet tezgâhın kayıtlı olduğu bilinmekle beraber kayıtlı olmayanlarla beraber sayının daha da fazla olduğu anlaşılmaktadır.

Bazı kaynaklarda adı geçen dokumalar Eflani dokumaları olarak bilinmesine rağmen, Selalmaz yöresinde dokunan bu dokumaların Eflani´ye yakınlığı nedeniyle Eflani pazarında satılmaları nedeniyle, belirtilen isimle tanınmasına rağmen, asıl olan Selalmaz Yöresi Bezi olarak bilinmesinde ve bu şekilde düzeltilmesinde yarar vardır.

Bu dokumaların Kastamonu dokumaları içerisinde, inceliği ve kıvraklığı yönünden apayrı bir yeri vardır. Ancak; Kastamonu dokumalarından  soyutlamak mümkün değildir.

Kaynak: http://www.selalmazkoyu.com/

 

📷

Daday Selalmaz Köyü Resimleri

Selalmaz, Kastamonu ilinin Daday ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Selalmaz Köyü Resimleri ve Selalmaz köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

1

Kastamonu Haberleri