Edirne’de ‘Obezite Okulu’ açıldı

Sağlıklı yaşamın yaşam tarzı olarak benimsenmesini sağlamak ve obeziteye dikkat çekmek amacıyla Edirne'de Sağlıklı Zayıfla Obezite Okulu Programı,...

Sağlıklı yaşamın yaşam tarzı olarak benimsenmesini sağlamak ve obeziteye dikkat çekmek amacıyla Edirne'de Sağlıklı Zayıfla Obezite Okulu Programı, Selimiye Sağlıklı Hayat Merkezinde kursiyerlerin de katılımıyla açıldı.

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Selimiye Aile Sağlığı Merkezi koordinesinde, sağlıklı yaşamın yaşam tarzı olarak benimsenmesini sağlamak ve obeziteye dikkat çekmek amacıyla Obezite Okulu açıldı.

Edirne İl Sağlık Müdürü Muhsin Kişioğlu, açılışta yaptığı konuşmasında, "Edirne İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı yaşam kültürünü toplumumuza kazandırmak ve obeziteye karşı etkin ve verimli bir mücadele etmek için birçok etkinlikler yapmaktayız. Bugün de burada halkımızın sağlıklı kilo vermesi için obezite okulunun açılış programındayız. Bu okul için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Çünkü obezite maalesef hayat kalitesini düşüren birçok kronik hastalığın birinci sebebidir. Hatta obeziteden ölümlerin dünyada 3 milyon kişiye karşı geldiğini yakın bir zamandaki çalışmalardan öğrendik. Ve yine obezite maalesef ülkemizde fazlasıyla bulunmaktadır. Özellikle kadın nüfusunun yüzde 40'a yakını, erkek nüfusun da yüzde 20'sine yakını ve toplumumuzun yüzde 30'a yakını obez ve fazla kilolu. Bunun dışında maalesef düzenli fiziksel aktiviteler de yapmıyoruz. Erkek nüfusumuzun yüzde 70'i bayan nüfusumuzun yüzde 80'i düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. Bu okulu da zaten bunun için açtık. Bu farkındalığı halkımıza bir şekilde kazandırmamız gerekiyor. Obezite, toplumda çok sık gözüken örneğin; kalp hastalığı, diyabet, tansiyon, iskemik kas hastalıkları gibi birçok hayat kalitesini düşüren önemli hastalıkların birinci ve en önemli sebebidir. Özellikle kalp hastalıklarının 3'te biri, kalp hastalıklarının da yarıdan fazlasının sebebi yine aşırı şişmanlıktır. Bu yüzden bu farkındalığı oluşturmayı bizlerin birinci görevi olarak görüyorum. Burada gördüğünüz gibi okulumuzda Selimiye Sağlıklı Yaşam Merkezimizde sağlıklı kilo verme ve obezite eğitimlerini bugün başlatacağız. Geçen hafta bunun açılışı ile ilgili bir program hazırladık. 120'ye yakın bir başvuru geldi. Bugün 48 kursiyerimiz ilk eğitimlerine başlayacaklar" ifadelerini kullandı.

"Bu proje için Türkiye'de bir ilk diyebiliriz"

Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Esin Seçgin Sayhan ise "Farklı illerde farklı uygulamalar yapılmaktadır. Fakat bu şekilde dersler, pratikler içeren bir uygulama sağlıklı hayat merkezinde yürütülen ilk programlardan bir tanesi olacak. Onun için de çok heyecanlıyız. 2 aylık süre çok uzun bir süre değil, fakat onlara sağlıklı hayat felsefesini kazandırmayı ve bundan sonra da bu çerçevede devam etmelerini sağlamaya çalışacağız. Bundan sonra da onlara desteğimiz tabi ki devam edecek ama 2 ay sonra diğer grupları alacağız" şeklinde konuştu.

Projeden faydalanan 2 çocuk sahibi 47 yaşındaki ev hanımı Emine Kanarya da "Kilo vermekte zorlanıyorum. Daha doğrusu kilo veremiyorum. Kilo veremediğim için de çıkış yolları aradım. Burayı da duymuştum. Bugün ilk işim buraya gelmek oldu. Bugün ilk olarak öğretmenlerimizle tanışıyoruz ve umut ediyorum ki başarılı olacağız. Kilolarıma bağlı olarak hastalıklar oluşmaya başladı. Buraya da doktordan geliyorum. Kilolarıma bağlı olarak tansiyon, şeker gibi riskli hastalıklarla tanıştım. Bunlardan inşallah kilo vererek kurtulacağımı umut ediyorum" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Genç’lerin Rüzgarı Dolu Dizgin İlerliyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay Cüceleri Unuttu ! 
Hep-sen : “denizli Devlet Hastanesi Sağlık Personeli Ve Hastalara Mezar Olmasın !” 
Sağlık Çalışanları Hastane Yemeğinden Hastanelik Oldu !
Hastaneler, Aile Hekiminin Sevk Etmediği Hiçbir Hastayı Kabul Etmemeli !