Okyanuslardaki Kirlilikten Antarktika Kıyıları Da Nasibini Aldı

NEW YORK (İHA) – Bilim adamları, uzun yıllar boyunca dünyanın büyük bir kısmını kirleten plastik atıkların Antarktika kıtasını kirletmediğini savundu.

NEW YORK (İHA) – Bilim adamları, uzun yıllar boyunca dünyanın büyük bir kısmını kirleten plastik atıkların Antarktika kıtasını kirletmediğini savundu. Ancak yapılan araştırmalar, Türkiye'den kilometrelerce uzaklıkta bulunan kıtanın da plastik atıklardan nasibini aldığını gözler önüne serdi.

İngiltere'deki Hull Üniversitesi ve British Antarktik Araştırma Şirketinde görevli araştırmacılar, plastik atıkların Antarktika'da beklediklerinden fazla olduğunu söyledi. Araştırmacılar, bölgedeki mikro plastik seviyesinin daha önce yapılan araştırmalara oranla 5 kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Bu hafta Science of the Total Environment dergisinde yayınlanan araştırmada, plastik atıkların büyük bölümünün Antarktika dışından geldiğini gösteriyor. Araştırmaya göre Antarktika'daki kirlilik Kuzey Denizi'nin çevresindeki bütün turizm, balık tutma ve bilimsel araştırma faaliyetlerinden kaynaklanıyor.

Araştırmacılar, plastiklerden gelen parçacıkların kıta etrafında saat yönünde dönen Güney Kutbu Akıntısı ile birlikte bozulmadan dolaşıyor olabileceğini söyledi. Bilim adamlarının tahminlerine göre, kişisel bakım ürünlerindeki bin 100 poundluk mikro plastik ve yaklaşık 25.5 milyar elyaf her 10 yılda bir Güney Okyanusu'na gidiyor. Bu atıkların okyanusların 8 buçuk milyon kilometresine ya da okyanuslarının 5.4'üne yayılması önemsiz gibi görünse de yerel ekosistemler için yükselen bir tehdit oluşturuyor.

Fok balıkları, penguenler ve öteki yabani canlılar plastik atıkları yiyerek boğulabilir veya balık ağı gibi atıklara takılabilir. Araştırmacılar, ekosisteme yönelik artan tehditlerle birlikte bölgedeki plastik kirliliğin artmaya devam edeceğini söyledi.

Mikro plastikler şampuan, diş macunu ve polyester kıyafetler gibi birçok ev eşyasında bulunan 5 milimetreden küçük parçacıklardır. Parçacıklar soda şişesi, oyuncak ve balık ağı gibi daha büyük atıklar parçalandığında oluşur.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Engelliler Haftası: Farkındalık ve İçsel Dönüşüm Zamanı 10-16 Mayıs
Almanya'da Temmuz Ayında Beklenen Değişiklikler: Emekli Maaşlarına Zam ve Bakım Reformu
WhatsApp'ı izinsiz ekledi, bakın ne oldu
Makarios kimdir? Makarios ne zaman, nasıl öldü?
Rusya Devlet Başkanı Putin Aşı Oldu