Ünye Çatalpınar Köyü

Çatalpınar Köyü Haberleri, Ünye Çatalpınar Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çatalpınar Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ordu Köyleri Arasında Yer Alan Çatalpınar Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ünye Çatalpınar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çatalpınar köyü son dakika gelişmeleri, Çatalpınar köyüne özgü yemekler, Ünye Çatalpınar köyünün tarihi, Çatalpınar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çatalpınar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çatalpınar , Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatalpınar  Köyü Resimleri ve Çatalpınar  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ünye Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ünye Ordu Arası Kaç Km? Ünye Hava Durumu? Ordu Köyleri ve Ünye Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ordulu iseniz Ordu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ordulu Ünlüler arasında Ünye Çatalpınar Köyünde doğan biri var mı? Ünye Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çatalpınar , Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir köydür.

Mahallenin adı Ünye-Akkuş yolu 4.KM üzerindeki Merkez mahallesinde yaz kış akan soğuk sudan gelmektedir.Yerin altındaki bir mağaradan gelen su, eskiden ağaçtan yapılmış ve ucu çatal olan bir olukla dışarı çıkıyormuş.Bu sebeple mahallenin adına Çatalpınar denmiştir.Suyun özelligi cok soguk olmasidir. Yağmur yağdığında debisi ile rengi değişir ve içilmez.

Mahallede Merkez, Yamaçlı, Kızılkaya, Düzkırık ve Ordulular mahallesi bulunmaktadır. Ayrıca mahalleler içinde bölgesel yer isimleri de vardır. Bunlar Hocalar, Basiloğulları, Göktepe, Karapınar'dır.

Gürcü olan köy halkı, 93 harbi denilen, 1877-1878 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus harbinin akabinde Çüruksu'dan (Batum'un kazası)bu köye gelmişlerdir.

Ünye ilçesi Çatalpınar mahallesi halkı genel olarak gürcüdür. Mahallenin gelenek ve göreneklerinde gürcü kültürünün etkileri görülmektedir. Yemekleri de ağırlıklı olarak gürcü yemekleri üzerinedir. En meşhur ve bilinen yemekleri arasında gürcü kavurması vardır. Düğünlerde, özel gün ve davetlerde olmazsa olmaz bir yemektir. Ayrıca söyleniş şekilleriyle; taze fasulye ve fındıktan yapılan "molahto", zağızmari, Çerkez tavuğu olarak bilinen yemeğin gürcü yorumu olan "zetyani", karalahana ve barbunya fasulyeden yapılan "phalilöbye" gibi kendine özel tatları vardır.

Ordu iline 67 km, Ünye ilçesine 4 km uzaklıktadır.Akkusa 55 km,fatsaya 25 km,samsuna 91 km dir. Ünye-Akkus-Niksar-Tokat yolu üzerindedir

Saylan Kale Nadırlı ve Killik köyleri ile Döşemedibi Mahallesi Saca Mahallesi Saraclı Mahallesi Karşıyaka Mahallesi etrafında mevcuttur.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Hayvancılık son yıllarda tamamen terkedilmiş, evlerin çoğunda hayvan yetiştirilmemektedir.

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur. Yıllar önce yapılan ve civar köylere de hizmet veren, Akkuş yolu 4. kilometredeki köy okulu, öğrenci azlığı nedeniyle taşımalı eğitime geçilince kapatılmış, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından köylere elektrik hizmeti götüren şirketin çalışanlarının barınması için tahsis edilmiş ve zamanla harabe halini almıştır. Kalıntıları bugün de mevcuttur. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. İçme suyu şebekesi için 1980'in ikinci yarısında tüm köye boru hatı döşense de patlayan borular yüzünden proje işler hale gelmediği için evlere su bağlanamamıştır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.Dolmuş hattı vardır.İnternet hattı vardır 2 camisi vardir.Kahvanesi,benzinligi mevcuttur. Cuma günü cuma namazi icin catalpinar camisi tercih edilmektedir. Bir dönem taş ocakları ve taş işçiliğinin ön planda olduğu Çatalpınar'da son dönemde Göktepe mevkiinde Kil yatakları gelir kaynağı olmuştur.

 

📷

Ünye Çatalpınar Köyü Resimleri

Çatalpınar , Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatalpınar  Köyü Resimleri ve Çatalpınar  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Ordu Haberleri

Atıklar Sanat Eserine Dönüştü
Fındık Daha Uyanmadı !