Yks Öncesi Ailelere Önemli Öneriler!

Öğrencilerin sınav sürecine hazır olmuşluğunun sağlanması için tam anlamıyla öğrenme gerçekleştirebiliyor olması gerekir. Peki, Yks sınavı öncesi aileler ne yapmalı? Yks Öncesi Ailelere Önemli Öneriler!

Öğrencilerin sınav sürecine hazır olmuşluğunun sağlanması için tam anlamıyla öğrenme gerçekleştirebiliyor olması gerekir. Peki, Yks sınavı öncesi aileler ne yapmalı?

Yks Öncesi Ailelere Önemli Öneriler! Ebeveynler bu dönemde çocukları ile kurdukları iletişimde çoğunlukla derslerine çalışıp çalışmadıkları, sınavlardan kaç puan aldıkları, dışarı çıkmak yerine ders çalışmaları ya da telefonuyla oynamamaları gibi neyi yapmaları ya da yapmamaları gerektiğine odaklanabilmektedirler.

Bu Dönemde Çocuklar Ne İster?

Bu dönemde öğrencilerin fark edilmek, desteklenmek, kabul görmek, değerli hissetmek, güvende hissetmek, saygı görmek keyif alanlarına yer açmak gibi duygusal ihtiyaçlarının fark edilmesi hem sınav sürecine hazır oluşluğu hemde gencin psiko-sosyal gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Dikkat etmesi gereken 10 önemli nokta;

  • Mükemmeliyetçi beklentilerden uzak, başarı ve başarısızlıktan ziyade gencin çabasına vurgu yapın
  •  Mevcut hedefe ek olarak birlikte esnek ve alternatif hedefler belirleyin
  • ‘’Kazanırsan alırım.’’ ‘’Sınavı geçersen gidebilirsin.’’ gibi başarı endeksli dilden uzak durun!
  • Çocuğunuz sınavdan çıktığında ona ‘’Sınavın nasıldı?’’ yerine ‘’Nasılsın?’’ şeklinde sorular sorarak onun duygularına odaklanın.
  • Ergenlik dönemi özellikleri her ne kadar benzer özellikler göstersede her ergenin öyküsü biriciktir. Dolayısıyla ötekiler ile kıyaslamak yerine ergeni biriciklik üzerinden yani kendi mevcut potansiyeli üzerinden değerlendirin
  • Stres ve kaygı gibi olumsuz duyular bu süreçte gence eşlik etmesi normaldir. Önemli olan stresi ortadan tamamen kaldırmak değil, işlevselliğini bozmayacak yoğunlukta yaşamasıdır. Tüm bu tutum ve davranışlar gencin hem gelişimsel sürecin oluşturduğu stresi hem de sınav döneminin oluşturduğu stresi azaltmasına yardımcı olur.
  • Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını gözlemleyin.
  • Çocuğunuzun baş etmekte zorlandığı yoğun bir duygu durum içerisinde olduğunu fark ediyorsanız ya da kendisi dile getiriyorsa, duygunun yoğunluğu giderek artıyorsa ve bu durum gencin işlevselliğini olumsuz yönde etkilemeye başladıysa, uzman bir psikoterapiste baş vurarak destek alın. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Teletubbies adlı televizyon programındaki hangi karakteri canlandıran oyuncu 2018'de İngiltere'de bir caddede soğuktan donarak ölmüştür?
Rüzgar Gibi Geçti filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarını kazanan Hattie McDaniel 1940'taki ödül töreninde neden oyuncu kadrosundan ayrı salonun arka tarafında oturtulmuştur?
1900 yılında yapılan Paris Olimpiyatları ve en son yapılan Tokyo Olimpiyatları hariç tüm yaz olimpiyatları hangisine denk gelmiştir?
2012'de Zac adlı bir papağan bir dakikada kaç teneke içeçek açarak Guinness Dünya Rekorlarına girmiştir
Roma Mitolojisi: Tarpeia Kayası Hikayesi