Siirt Bayraktepe Köyü

Siirt Bayraktepe Köyü

Çölköy (Kürtçe: Çol), Siirt iline bağlı bir köydür. Siirt Merkezin doğusunda ve 28 km uzaklığında bulunur. Önceki yıllarda idari olarak Eruh ilçesine bağlı bulunan köy, yakın tarihte Siirt-Merkeze bağlanmıştır.

Engebeli olan bölgede bir tepe üzerine kurulmuştur. Yapılan başvuru sonucu köyün adı Bayraktepe Köyü olarak değiştirilmiştir[1]. Köy, adını uzun zaman önce yaşanan kuraklık sonucunda köy sakinlerinin bir kısmının köyden ayrılmasıyla çevre köyler tarafından Çol (Çöl) olarak adlandırılmıştır. Günümüzde halen bölge insanları tarafından bu isimle adlandırılır ve köy ahalisi bu isimle aidiyetlerini belirtir.

Köy genelinde Sünni-Kürt (Kurmanç) kültür ve gelenekleri ön plandadır. Köy içinde modern bir cami bulunmaktadır. Köyde bahar aylarının başlamasına müteakip 2 adet ziyafet adı verilen festival düzenlenir. Bunların ilki köyün tek deresi olan Kaniya Ka (Tuz Çeşmesi) deresi üzerinde bulunan Şeyh Muhammet türbesi önünde yapılır. İkincisi ise Çölköy-Ekmekçiler (Bınerve) köyü arasında bulunan Kubbe mevkiindeki ziyaret alanında yapılır. Her iki festivale gerek çevre köylerden, gerekse il merkezine göç etmiş köy ahalisinden büyük kalabalıklar katılır.

Ekonomik olarak tarım ve hayvancılığın yanı sıra, köy halkı tarafından açılan havuzlarda tuz üretimi de yapılır. Tarımda genel olarak tahıl ve fıstık yapılırken hayvancılıkta ise, genel olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Ayrıca köy içinde ve çevresinde arıcılık faaliyetleri de hızla yayılmaktadır.

Bölgede karasal iklim hakimdir. Yağışları kış aylarında alır. Yağışlar daha çok yağmur şeklindedir. Yaz ayları ise kurak geçer. Köy genelinde step bitki örtüsü hakimdir fakat köy çevresinde bol sayıda menengiç (Bıttım) ağaçları bulunur. Bu ağaçlar daha sonra aşılanarak fıstık ağaçlarına dönüştürülmüştür.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.