Sinop’ta Ahilik Haftası

Sinop’ta Ahilik Haftası

Kutlamalar kapsamında esnafların katılımıyla, Tarihi Cezaevi önü mevkisinden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.

Sinop'ta Ahilik Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında esnafların katılımıyla, Tarihi Cezaevi önü mevkisinden başlayan yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Burada gerçekleştirilen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Pervane Medresesi'ndeki programda ise yılın Ahisi Salih Çetin'e ahi kaftanı giydirildi. Program, yılın ustası, kalfası ve çırağına plaket takdim edilmesiyle son buldu.

Kutlamalara, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Belediye Başkan Yardımcısı Bülent Oktay, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Altıntaş, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksek ve diğer ilgililer katıldı.

Mehmet Yüksel yaptığı açıklamada, "Misafirler medeniyet tarihine arasında armağan birçok değerler vardır. Bu değerler kurumu sosyal hayatı her yönüyle kavrayan bir sivil yapılanma olan Ahilik önde gelir. Kardeşliğin cömertliğin fedakarlığın doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı ahilik teşkilatının kurucusu olan faziletli alım Ahi Evran Veli'nin yolundan gitmek esnaf ve sanatkarımızın manevi görev ve sorumluluklarındandır. Ahilik kavramı bir köşeye sığdırılacak bir kavram değildir. Ta ki Oğuz Hanlığı, Uygur Devleti, Göktürk Devleti ve Hun Devleti. Ne dayanmaktadır. Yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihe dayanmaktadır. Yani Türk tarih kadar eskidir. Günümüzde esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve anısına gibi değerlere önem vermektedir. Daima iyi, güzeli benim olan ahilik kurumunun bu yanlarını yeni nesillere aktararak öğretmek la daha önce sadece Kırşehir'de düzenlenen "Ahilik Kültür Haftası" adı altında 30 yıldır ülke geneline yayılmıştır" dedi.

Sinop’ta Ahilik Haftası

Sinop’ta Ahilik Haftası

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.