Sivas Gözmen Köyü

Sivas Gözmen Köyü

Gözmen, Sivas ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Sivas merkezine 59 km uzaklıktadır. Gözmen durağına 1500 m. uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Gözmen köyü sülalesinden yiğit göz adında bir yörük tarafından konulmuştur. Yiğitliği ve davranışından dolayı o kişinin adı verilmiştir. Köyün tarihi eskilere dayanmakla birlikte Oğuzların, Bozok kolunun, Alkırevli boyunun, Elbeyli Türkmen Aşiretine mensupturlar ve 12. asırda halep üzerinden bu günkü topraklara gelip yerleşmişlerdir. Ayrıca aynı aşirete bağlı 42 köy vardır etrafında ve Türkiye'nin değişik yerlerinde ve Suriye'de bu aşirete bağlı yerleşim yerleri vardır Elbeylinin başkentidir. Köyün en kalabalık ailesi sülalesidir.

Köyde bir düğün olduğu zaman köy sakinlerinin evleri gezilerek düğüne davet edilir. Köyde düğün bayraklarının başına soğan takılır ve bayraklarla süslenir. Düğünlerde gelin evden çıktıktan sonra damadın yakınları evin yakınında bardak kırar. Gözmen köyüne gelen gelinlerin ille Alın Pınar'dan su içmesi lazımdır.

Köyde ekmek yapımı genellikle çörek ve tandır çöreğidir. Yöresel yemeklerden içli köfte, madımak çorbası, gilik, kulaklı mantı, ayran çorbası, herle çorbası,düğülcük çorbası,pancar aşı yapılmaktadır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.