Sivrihisar Aktaş Köyü

Sivrihisar Aktaş Köyü

Aktaş Köyü Haberleri, Sivrihisar Aktaş Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Aktaş Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Eskişehir Köyleri Arasında Yer Alan Aktaş Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Sivrihisar Aktaş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aktaş köyü son dakika gelişmeleri, Aktaş köyüne özgü yemekler, Sivrihisar Aktaşköyünün tarihi, Aktaş köyü nerede, İnönügi il ve ilçeye bağlı, Aktaş köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Aktaş, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aktaş Köyü Resimleri ve Aktaş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Sivrihisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar İnönügileridir. iç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Sivrihisar Eskişehir Arası Kaç Km? Sivrihisar Hava Durumu? Eskişehir Köyleri ve Sivrihisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Eskişehirli iseniz Eskişehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Eskişehirli Ünlüler arasında Sivrihisar Aktaş Köyünde doğan biri var mı? Sivrihisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Aktaş, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Aktaş mahallesinün en gözde yemekleri arasında şunları sayabiliriz: Tavuk kapama, Kuzu dolması, Cızbız, Çoban kavurma, Yaprak sarması, Efelek sarması, Pazı dolması, Bumbar dolması, Biber dolması, Kelem dolması, Pırasa dolması, Kabak dolması, Bamya çorbası, Düğü köftesi çorbası, İşkambe çorbası, Erişte, Erişte çorbası, Şehriye çorbası, Mercimek çorbası, Kıymalı su böreği, Karnıyarık, İmambayıldı, Bulgur aşı, Pirinç pilavı, Mercimek köftesi, Patlıcan közlemesi, Kısır, Tirit, Etli patates yemeği, Menemen, Mıhlama, Üzüm hoşafı, İrmik Helvası, Kabak tatlısı, Ispanaklı kek, Çaylı kek, Baklava, Un helvası, Höşmerim, Keşkek, Kapuska, Arabaşı, Çoban salatası, Bazlama, Gözleme, Yumurtalı yufka dürümü.

Av hayvanları: Kaz, Ördek, Tavşan, Yaban tavuğu, Yaban domuzu, Keklik, Bıldırcın, Angut, Üveyik, nadiren Toy ve Yaban Güvercini bulunmaktadır. Ayrıca mahallede olta balıkçılığı yapılmakta olup, Sarı Sazan, Kambur Sazan, Kumcu, Kızılkanat ve tatlısu kefali gibi çeşitli balıklar avlanmaktadır.

Anavatanı Sivrihisar olan Akbaş çoban köpekleri de Aktaş mahallesinde yetiştirilmektedir.

Düğünlerinde, kilim motiflerinde, oyunlarında İçanadolu kültürü hakimdir. Düğünlerde düğün evine bayrak dikilmesi, güvey hamamı, damadın köy imamı tarafından ceketinin giydirilip topluca dua edilmesi, tüm köye yemek daveti verilmesi gibi adetler vardır. Ayrıca, incili küpe, sivrihisar cebe'si gibi yöresel takılar düğünlerde geline takılır ve düğün sahibinin bayan yakınları düğünlerinde özel hazırlanmış Sarka, Sefayir, Bindallı gibi yöresel kıyafetleri giyerler. Düğünler genellikle Cuma sabahtan başlar, pazar öğlen ona erer.

Köy halkı birbirinin iyi ve kötü gününde yardımında bulunur. Asker olacak kişiler askere gitmeden önce mahalledeki her hane everine davet edip birer akşam yemek verirler. Herhangi bir ailenin cenazesi olduğunda 15 gün süreyle komşular o eve her gün yemek götürürler. Anadolu insanına has kuvvetli dayanışma duygusu hala mevcuttur.

Eskişehir iline 98 km, Sivrihisar ilçesine 26 km, Çifteler ilçesine 28 km, Kaymaz beldesine 32 km, Afyon iline 113 km ve Emirdağ ilçesine 38 km uzaklıktadır. Sakarya nehri kenarında kurulmuş olan Aktaş mahallesinün Çandır çiftliği, Agaç köy ve Kızılca isimli 3 yaylası olup, köy sınırları Kınık, Beyyazı, Selimiye, Dikmen, Ortaköy, Çandır, Gülçayır ve Aşağıkepen köylerine kadar uzanır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede, hayvancılık olarak koyunculuk ve süt inekçiliği yapılmaktadır. Tarım ürünlerinden de Arpa, Buğday, Yulaf, Çavdar, Yonca, Fiğ, Nohut, Kimyon, Anason, Patates, Soğan, Çekirdek Kabağı, Mısır, Şeker pancarı yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Mahallede, ilköğretim okulu binası vardır ancak taşımalı eğitim ile öğrenciler Sivrihisar ilçesinde eğitim görmektedir. İlköğretim okuluna ait olan lojman, okulun kapalı olması nedeniyle cami imamına tahsis edilmiştir. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi, Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yollar asfalt olup işlektir; mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
1
1
1
1
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.