Sorgun Şahmuratlı Köyü

Sorgun Şahmuratlı Köyü

Şahmuratlı köyü haberleri, köyün güncel son dakika gelişmeleri, Şahmuratlı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Yozgat köyleri arasında yer alan Şahmuratlı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Sorgun Şahmuratlı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şahmuratlı köyü son dakika gelişmeleri, Şahmuratlı köyüne özgü yemekler, Sorgun Şahmuratlı köyünün tarihi, Şahmuratlı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şahmuratlı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerindendir.

Yozgat'ta sırası ile M.Ö.1650-1460 Eski Hitit Krallığı dönemi, M.Ö. 1460-1170 Hitit İmparatorluğu dönemi, M.Ö. 1170-676 Frigler Dönemi, M.Ö.676-600 Kimmerler Dönemi, M.Ö. 600-546 Lidyalılar dönemi, M.Ö. 546-334 Kimmerler dönemi, M.Ö.334-285 İskender ve Diadoglar dönemi, M.Ö. 285-85 Galatlar dönemi, M.Ö. 85-M.S. 395 Roma İmparatorluğu dönemi, M.S. 395-1075 Bizanslılar dönemi, M.S. 1075-1318 Anadolu Selçukluları dönemi, M.S. 1318-1398 Beylikler dönemi, M.S. 1408-1923 Osmanlı İmparatorluğu dönemi yaşanmıştır.

Ünlü tarihçi Herodot'un da bahsettiği Kerkenes Harabeleri (pteria) adıyla bilinmektedir. Şehir sıfırdan imar edilmiştir. Medler tarafından kurulan şehir döneminin en büyük kentidir. Şehir sürekli yerleşim için kurulmuştur. Üst sınıf yöneticilere ait saraylar ve tapınaklar bulunmuştur. Bu da şehrin büyüklüğünün göstergesidir. Şehir büyük bir alanı kaplamaktadır. Etrafı surlarla çevrilidir. Ancak şehrin tarihi kısa sürmüştür. Yaklaşık 50 yıllık bir tarihi vardır. Dr. Geoffrey Summers başkanlığındaki bir arkeoloji ekibi Kerkenes’te kazı yapmıştır. Buradan çıkan küçük buluntular Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.

Sur duvarları moloz taş ve kesme taştan yapılmıştır. Büyük ölçüde harap olan bu kale ve surların tam bir planını çıkarmak mümkün olamamıştır. Bununla beraber kaleye ait duvarların içerisinde sarnıç ve bazı bina temelleri bulunmaktadır.

Kerkenes antik kentinde ilk yüzey araştırması çalışmaları 1993 yılında başlamış 1998–2000 yıllarında müze ile katılımlı araştırma şekline dönüşmüş ve 2001 yılından bugüne kadar da İngiliz uyruklu Dr. Geoffrey Summers başkanlığında kazı ve araştırmalar devam etmektedir. Şehrin demir çağında M.Ö.600 yıllarında Medler tarafından kurulduğu tahmin edilmekte ise de 2003 kazı sezonunda Frigce yazıtlar bulunması kentin yıkılmadan önce büyük ölçüde Frigleştiğini göstermektedir. Kentin yaklaşık 7 km olan sur duvarları 2,5 kilometrekarelik bir yerleşim alanı oluşturmaktadır. Şehir istila edildikten sonra bilinçili olarak yakılmış ve tahrip edilmitir. bugün surları görülebilmektedir. Kazı çalışmalarıyla gün ışığına çıkarılmaktadır.

Yozgat iline 45 km, Sorgun ilçesine 12 km uzaklıktadır.

Şahmuratlı, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köyüdür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şahmuratlı Köyü Resimleri ve Şahmuratlı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Sorgun Haberleri ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Yozgat yöresine özgü haber kanalı var mı? Sorgun Yozgat Arası Kaç Km? Sorgun Hava Durumu? Yozgat Köyleri ve Sorgun Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir. 

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Yozgatlı iseniz Yozgat Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Yozgatlı Ünlüler arasında Sorgun Şahmuratlı Köyünde doğan biri var mı? Sorgun Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
1
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.