Sorgun Tulum Köyü

Sorgun Tulum Köyü

Tulum köyü haberleri, köyün güncel son dakika gelişmeleri, Tulum köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Yozgat köyleri arasında yer alan Tulum köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Sorgun Tulum köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tulum köyü son dakika gelişmeleri, Tulum köyüne özgü yemekler, Sorgun Tulum köyünün tarihi, Tulum köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Tulum köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tulum köyünün tarihi 11. yüzyılda İran Horasan'dan Anadolu'ya göçen Türkmenlere dayanmaktadır. Köyün kuruluşu 12-13. yüzyıla dayanmaktadır fakat sonradan Celali İsyanı, Baba Zünnun İsyanı vb. sebeplerden dolayı köylerinden sürülen Alevi Türkmenler Tulum köyüne iskan edilmiştir. Köyün nüfusunun tamamını Alevi Türkmenler oluşturmaktadır. Bu Türkmenlerin çoğunluğu Oğuzların Eymür Boyu'na mensuptur. Fakat köyde Sorgun'da çoğunlukta olan Kızılkocalu ve Zakirlu Aşiretleri kökenli Türkmenler de yaşamaktadır. 15. yüzyıl Bozok mufassal defterinde vergi tablosunda "Tulum köyü" ismine rastlanılmamaktadır. Bu sebepten dolayı Tulum köyünün değiştirildiği düşünülmektedir.

Tulum köyü Türkmen, Yörük ve Şaman kültürüne sahip bir köydür. Köyde Sarı Kız adında bir mezar bulunması ve bu mezarın köyden uzak bir alanda olması ve köyde sıkça yapılan Arabaşı adında bir yemek çeşidi bulunması Türkmen kültürüne kanıttır. Aynı zamanda köyde Can Baba adında da bir yürbe vardır. Bu türbenin Karadonlu Can Baba'ya ait olduğu düşünülmektedir.

Yozgat iline 49 km, Sorgun ilçesine 24 km uzaklıktadır.

Tulum, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köyüdür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Tulum Köyü Resimleri ve Tulum köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Sorgun Haberleri ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Yozgat yöresine özgü haber kanalı var mı? Sorgun Yozgat Arası Kaç Km? Sorgun Hava Durumu? Yozgat Köyleri ve Sorgun Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir. 

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Yozgatlı iseniz Yozgat Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Yozgatlı Ünlüler arasında Sorgun Tulum Köyünde doğan biri var mı? Sorgun Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.