Sürmene Yeniay Köyü

Sürmene Yeniay Köyü

Sürmene Köyleri Arasında yer alan Yeniay köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler hangileridir, Yeniay köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Yeniay, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeniay Köyü Resimleri ve yeniay köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Yeniay Köyünde doğan biri var mı? Sürmene Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sürmene Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Sürmene Trabzon Arası Kaç Km? Sürmene Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Sürmene Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Yeniay, Trabzon ilinin Sürmene ilçesine bağlı bir mahalledir. Beldenin orijinal adı Mahno'dur ve bu şekliyle bilinen en eski yazılı kullanımı 14. yüzyıla ait bir belgede kayıtlıdır.[1]

Mahno adının (MAH=ay ve NO=yeni) bileşenlerinde oluştuğu ve kökeninin Farsça Mah-i Nev’den geldiği şeklinde, tarihsel kronoloji ile uyuşmayan asılsız bir halk etimolojisi rivayeti mevcuttur. İsmin daha eski kullanımından habersiz olan bu iddianın sahipleri, tezlerini 1523 ve 1583 tarihli tapu tahrir defterlerindeki Arap harfli yazılışın Mahnevi şeklindeki okunuşuna dayandırırlar. Bu ismin de, Araklı burnundan Fıçı burnuna kadar olan koyun bir hilal şeklinde olması ve mahallenin de bu hilalin iki ucu arasında bulunması ile ilgili olduğunu öne sürerler.

Belde; Kumru, Kuleli ve Baştımar olmak üzere toplam üç mahallenin birleşmesi ile 1968 yılında Yeniay adıyla yeniden yapılandırılmıştır. 

Trabzon iline 40 km, Sürmene ilçesine 2 km uzaklıktadır. Beldenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. 

Beldenin ekonomisi tarım(çay tarımı ve fındık) ve gemiciliğe dayalıdır. Mahallenin güneyde kalan dağlık kısmında genellikle çay tarımı yapılır ve kivi yetiştirilir. Arazinin çoğunda çay tarımı yapılmaktadır.

Beldede 2006 yılında inşaatına denizi doldurarak başlanan Yeniçam Tersanesi adı altında Yeniay ve Çamburnu’nu da içerisine alacak kadar büyük bir tersane yapılmıştır. Ama yapımı yeni biten bu tersanede sadece eskiden burada olan ve şu an tekne inşası yapan kooperatif üyesi 8 grup bulunuyor. Bu 8 firmanın faaliyet yürüttüğü tersanelerde balıkçı gemileri, kotra, yük ve diğer taşıma gemileri yapılmaktadır.

Toplam 165 işçi bu firmalarda çalışmaktadır. 730.000m2 korunmuş su alanı ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 5 bin kişiye iş imkanı sağlayabilecek kapasitede olan Yeniçam Tersanesi’nde henüz faaliyet gösterilmemiştir.

Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. Arazi dağlık olduğundan ve çay tarımı yapıldığından tarım aracı kullanılmamaktadır. Mahallede bazı ailelerin birer taneyi geçmeksizin büyükbaş hayvanı bulunur. Beldede aile hayvancılığı denebilecek insanların kendi ihtiyacı için yapılmaktadır.

Yerleşim yerinin belediye tüzel kişiliği alması ile birlikte beldenin tüzel kişiliğini temsil etmesi için Belediye seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre belediye başkanları:

2009 - İbrahim Sedef
2004 - İbrahim Sedef
1999 - İbrahim Sedef
1994 - İbrahim Sedef
1989 - Mahmut Selim
1984 - Mahmut Selim
1977 - Mahmut Selim
1968 - Yusuf Akbaş

Beldede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır, ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır.

Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. beldeye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup beldedeelektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.