Tokat Hasanbaba Köyü

Tokat Hasanbaba Köyü

Hasanbaba köyü haberleri, köyün güncel son dakika gelişmeleri, Hasanbaba köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Tokat köyleri arasında yer alan Hasanbaba köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tokat Hasanbaba köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hasanbaba köyü son dakika gelişmeleri, Hasanbaba köyüne özgü yemekler, Tokat Hasanbaba köyünün tarihi, Hasanbaba köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hasanbaba köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hasanbaba, Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Yerleşimle ilgili ilk yazılı bilgiler Osmanlı dönemine aittir. 1455 yılı kayıtlarında mezra olan yerleşim, 1485 yılı kayıtlarında ise Venk nahiyesinin bir köyü olarak yer almaktadır. 1520 kayıtlarından önce "Kukiros" adıyla bahsedilen yerleşimden bu tarihten itibaren "Kirkoros" adıyla bahsedilmeye başlanmıştır. Kirkoros isminin Ermenice Surp Krikoris (Aziz Gregorios)'den geldiği düşünülmektedir. 1843 yılı Cizye Kayıtlarına göre köyde 78 Ermeni cizye mükellefi bulunmaktaydı.

Balkan Savaşları esnasında Kosova'nın Sırp güçlerince ele geçirilmesi sürecinde buradan ayrılan Kosovalı Arnavut mülteciler önce İstanbul'a ulaşmış, buradan deniz yoluyla Samsun'a getirildikten sonra da günümüz yerleşimine ikamet ettirilmişlerdir.

1928 yılına gelindiğinde, Dahiliye Vekâleti'nin yaptığı düzenlemeler sonucunda köyün Kirkoros olan adı değiştirilerek günümüzde kullanılan Hasanbaba adı verilmiştir. 1935 yılı nüfus sayımına göre, Tokat merkeze bağlı Hasanbaba köyünde 413 kişi yaşamaktaydı.

Köy merkezinde bir kilise ile köyün kuzeyinde Meryemana Tekkesi mevkisinde tepelik alan üzerinde tarihi dönemlere ait yapı kalıntıları günümüze ulaşabilmiştir. Şapel formundaki kilisenin 18. ya da 19. yüzyılda yapıldığı düşünülürken, Meryemana Tekkesi mevkisindeki yapı Orta Bizans Dönemine tarihlenmektedir.


Hasanbaba, Tokat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hasanbaba Köyü Resimleri ve Hasanbaba köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tokat Haberleri ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Hasanbaba Tokat Arası Kaç Km? Tokat Hava Durumu? Tokat Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Hasanbaba Köyünde doğan biri var mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.