Tomarza Hacıpaşa Köyü

Tomarza Hacıpaşa Köyü

Hacıpaşa köyü haberleri, güncel son dakika gelişmeleri, Hacıpaşa köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kayseri köyleri arasında yer alan Hacıpaşa köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Tomarza Hacıpaşa  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hacıpaşa köyü son dakika gelişmeleri, Hacıpaşa köyüne özgü yemekler, Tomarza Hacıpaşa  köyünün tarihi, Hacıpaşa köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hacıpaşa köyüne ait haberler, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hacıpaşa, Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir mahalledir. Hacıpaşa (Hacıpaşalı) Oymağı: Bu oymak Kustere Yörüklerine bağlı gösterilmiştir. Bu oymağın eski adı Keprin olan Tomarza ilçesinin Toklar bucağına bağlı Köprüköy’de oturdukları anlaşılıyor. 1500 yılında Keprin’de 15 hane nüfusa sahipti. Yine bugün Tomarza ilçesinde Hacıpaşa adını taşıyan bir köy bulunmaktadır. Hacı Paşalu oymağının 1584 yılında Gizin mahallesinde oturduğu ve 45 hane nüfusa sahip olduğu görülüyor. 1563 yılında Pınarbaşı nahiyesi Karakısık mahallesinde 6 nefer olarak bulunuyorlardı. Boynu Yoğun mezraında da ziraat yapıyorlardı. Yani Hacıpaşa oymağı ile ilgili ilk bilgiler 1500 yılına kadar uzandığına göre, bunu boyla izah etmek çok zor; ancak Dulkadirli Türkmenleri veya Maraş Yörükleri ile izah etmek gerekir. O yıllardaki oymaklardan çok azının boylarını biliyoruz. Bu oymak, 16. yüzyıldan beri Tomarza yöresinde gözüküyor. Farklı köylere zamanla intikal etmişler ve yaylak-kışlak olarak kullanmışlar. Sonra da kendi oba adlarını taşıyan mahallesi kurmuşlar. Dikkat ederseniz o tarihte Hacıpaşa mahallesi, köy listesinde yok. Bu ismi de almaları büyük ihtimal boy beylerinin adının Hacı Paşa oluşu ile ilgilidir. Avşar da olabilirler, Avşarlarla komşuluk etmiş de olabilirler. Lakin bizim bölgemize 18. yüzyılda gelen Oğuzların Avşar boyuna mensup insanlar da vardır. Bunlar, sonradan geldikleri için boy adlarını biliyorlar. 16. yüzyılda Anadolu'ya gelen obaların boy adlarını bilmeleri ise çok zor. Hacıpaşa için de böyle. Daha 16. yüzyılda boy adlarının yerine oba beylerinin adı olan "Hacı Paşa" adını kullanıyorlar bile. Kesin olan tek şey Türkmen oldukları ve Dulkadirlilere mensubiyetlerinin bulunuşu. Yusuf Halaçoğlu'nun arşiv kayıtlarına göre hazırladığı "Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar" adlı eserinde Hacıpaşalılar, Avşar boyuna mensup olarak geçer. Kayseri il merkezine 76 km, Tomarza ilçesine 20 km uzaklıktadır. Konutlar genelde yığma, kâgir ve betonarme olup, son yıllarda betonarme yapıların sayısı hızla artmaktadır. Yeni yapı ile toplu yaşama geçiş süreci hızlanmıştır. Kısa bir süreye kadar taş yıgma evler vardı ve toprak ve taş evler köy halkının gelir seviyesinin yükselmesiyle kendini yenilemeye başladı. Halk geleneklerine sıkı sıkıya bağlıdır.köy genelinde giyim kuşam çağdaş görünüm arz eder. Yerleşim yerleri genel olarak toplu halde olup, kış, yaz rahatlıkla ulaşım köy içerisine sağlanmaktadır.

 

 

 

Hacıpaşa , Kayseri ilinin Tomarza ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hacıpaşa  Köyü Resimleri ve Hacıpaşa  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Tomarza Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Tomarza Kayseri Arası Kaç Km? Tomarza Hava Durumu? Kayseri Köyleri ve Tomarza Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir. 

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kayserili iseniz Kayseri Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Kayserili Ünlüler arasında Tomarza Hacıpaşa  Köyünde doğan biri var mı? Tomarza Doğumlu Ünlüler Kimler?

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.