Toprakkale Tüysüz Kasabası

Toprakkale Tüysüz Kasabası

Tüysüz Kasabası haberleri, Tüysüz Kasabası güncel son dakika gelişmeleri, kasaba ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Toprakkale kasabaları arasında yer alan Tüysüz kasabasında vefat edenler, kasabanın eski adı haberimizde.

Tüysüz kasabası düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Tüysüz kasabası son dakika gelişmeleri, kasabaya özgü yemekler, Tüysüz kasabasınin tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Tüysüz, 1920’lerde iskana (Yerleşik hayata) geçmeye başlamış, Çukurova Bölgesindeki bir çok yerde olduğu gibi Türkmen/Yörük Aşiretlerinin iskana (yerleşik hayata) geçmesi ile Tüysüz yerleşkesi, Horasan bölgesinden Anadolu’ya gelerek Ahlat, Diyarbakır, Mardin, Elbistan, Göksun, Düziçi ve son olarak Tüysüz bölgesine gelen, Anadolu’da birçok bölgeye kollar halinde dağılan, büyük çoğunluğu Çukurova bölgesine yerleşen Tacirli (Tecirli) Aşiretine mensup sülalelerce Osmaniye ovasının tepelik araziye dönüşmeye başladığı güney ucunda Akdeniz’e kuş uçumu 14 km bulunan Tüysüz tepesi diye bilinen tepenin eteklerinde Karalar, Yazlamazlı (Küçüktüysüz), Gözüalacalar (Büyüktüysüz) ve Sarımehmetli (Lalegölü) olmak üzere üç mahalleden oluşarak Tüysüz köyü olarak kurulmuş ilk olarak 1935 yılı nüfus sayımlarında Tüysüz yerleşkesi olarak kayıtlara geçmiştir.

1956 yılında Büyük Tüysüz (Gözüalacalar) ve Lalegölü (Sarımehmetli) mahalleleri Tüysüz (Karalar-Yazlamazlı) köyünden ayrılarak ayrı köy statülerine kavuşmuş, ilk defa 1960 yılında nüfus sayımında bu üç köy ayrı yerleşkeler olarak görülmüştür. Bu tarihten itibaren köy olarak bulunmuş, 02.12.1998 gün ve 50053 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile köy statüsünden belediye statüsüne geçmiş 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde ilk defa Tüysüz Beldesi olarak kayıtlara geçmiştir. 1999 yılından itibaren Tüysüz beldesi Cumhuriyet ve Fatih olmak üzere birbirine bitişik iki mahalleden oluşmuş, 2012 Yılı içerisinde Büyüktüysüz köyünün yapılan referandum sonrasında Beldeye Büyüktüysüz mahallesi olarak katılımı sağlanmıştır.

Beldenin Mevcut yerleşim merkezinin batısında kürek kalesi, beldeye 4 km mesafede bulunan Delihalil (eski köy yerleşim alanı) mevkiinde Roma Dönemine ait Ören yerleri ve Delihalil Volkanı bulunmaktadır. Geçmişte Delihalil tepesi mevkiinde bulunan volkanın patlaması sonucu 30 km2 alana lavlar püskürmüş günümüzde bu alanlar haritalarda leçelik mevkii diye geçmekte, yine aynı bölgede bulunan Roma dönemine ait ören yerleri mevcut olup Kültür Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 1. Derece Arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Tüysüz, Osmaniye ilinin Toprakkale ilçesine bağlı bir kasabadır. Yolunuz Akdeniz bölgesine düşer ve bu kasabanin yakınlarından geçiyorsanız Tüysüz kasabası Resimleri ve Tüysüz kasabası videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Osmaniye Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Osmaniye Hava Durumu? Osmaniye kasabalarını merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Osmaniyeli iseniz  Osmaniye Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Osmaniyeli Ünlüler arasında Tüysüz kasabasında doğan biri var mı? Tüysüz Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.