Ttb’den Özel Hastanelerle İlgili Açıklama

Ttb’den Özel Hastanelerle İlgili Açıklama

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Özel Hekimlik Kolu, TTB-UDEK ve Uzmanlık Dernekleri özel hastanelerin serbest çalışan hekimlerin aleyhine alınan kararlar karşısında ortak tutum belirlemek üzere toplandığını açıkladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Özel Hekimlik Kolu, TTB-UDEK ve Uzmanlık Dernekleri özel hastanelerin serbest çalışan hekimlerin aleyhine alınan kararlar karşısında ortak tutum belirlemek üzere toplandığını açıkladı.

Toplantı sonucunda alınan kararlarla ilgili açıklama yapan TTB Özel Hekimlik Kolu, “COVID-19 salgını süresince özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerde çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının aleyhine bir takım gelişmeler yaşanmıştı. Meslek örgütümüzün yaptığı araştırmalar bu dönemde özel sağlık kuruluşlarında çalışan pek çok hekimin ücretsiz izne çıkma, yıllık izin kullanma ve sağlık raporu almaya zorlandığını, ücretlerinde ciddi kesintiler meydana geldiğini, bu nedenle meslektaşlarımızın çok önemli bir bölümünün aylık gelirlerinin kabul edilemez düzeylerde azaldığını ortaya koymuştu. Bu gelişmeler karşısında TTB çeşitli kereler basın açıklamaları yapmış, sorunları ve çözüm önerilerini Sağlık Bakanlığı’nın ve kamuoyunun gündemine getirmişti” ifadelerine yer verdi.

Samsun’da 4 hastanede ortak bir karar ile ameliyathane kullanım ücretlerinin fahiş derecede artırıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu defa, 10 Haziran 2020’de Samsun ilinde, ikisi ülke çapında faaliyet gösteren zincir hastane gruplarına bağlı olmak üzere 4 hastane ortak bir karar ile, pandemi döneminde artan maliyetleri gerekçe göstererek, ameliyatlarını bu hastanelerde yapmak durumunda olan muayenehane hekimlerine karşı, ameliyathane kullanım ücretlerini fahiş derecede, %382 oranında artırmıştır. Böylece ilgili işlemlerin ücretleri ulusal ortalamaların ve İstanbul ve Ankara gibi daha büyük şehirlerdeki ücretlerin çok üzerine çıkarılmıştır. Konunun çözümü için taraflar (hekimler ve hastane temsicileri) Samsun Tabip Odası yöneticileriyle biraraya gelmiş, ancak hekimlerin mağduriyetini gideren bir çözüm sağlanamamıştır. Bu uygulamayı komşu illerdeki benzer uygulamalar izlemiştir. Hastanelerin kendi aralarında anlaşarak muayenehane hekimlerine uyguladıkları ücretleri bir anda ölçüsüz bir biçimde artırmalarının çeşitli amaç ve sonuçları olacağı açıktır. Buradaki temel amaçlardan birinin mesleklerini serbest icra eden hekimleri kendi bünyelerinde çalışmaya zorlamak olduğunu tahmin etmek güç değildir. Ancak bu uygulamanın hastalar açısından da istenmeyen sonuçları olacaktır. Yüksek ücretleri karşılayacak gücü olmayan hastalar kendilerini takip eden hekimlerin takibinden çıkmak zorunda kalabilecekler, hekimlerinin takibinde ısrarlı olanlar ise alacakları sağlık hizmeti için daha yüksek bir maliyetl yüzyüze geleceklerdir.”

Toplantı katılımcıları, toplantı sonrasında şu önerileri sundu:
“Mevcut durumun diyalog yolu ile 1 aydır çözülememesi, kurumların geri adım atmaması ve bundan doğan hekim mağduriyetleri aşikardır. Bu sebeple;
1) Rekabet Kurulu’nun doğrudan kurumları inceleyebilme yetkisi ve hapis cezası da dahil olmak üzere ciddi yaptırımlara sahip olması nedeniyle bu haksız ve hukuka aykırı uygulamanın bireysel başvurular ile Rekabet Kurumu’na taşınması,
2) TTB’nin ve derneklerimizin de tüzel kişilik olarak Rekabet Kurumu’na başvuru yapması,
3) Samsun’da mağduriyet yaşayan hekimlerin tabip odalarına ulaşan şikayetlerine istinaden, tabip odalarının konuya müdahil hastane yöneticileri hakkında disiplin soruşturmaları başlatması,
4) TTB’nin eşzamanlı olarak hukuki süreçleri başlatması,
5) TTB’nin tüm dernek başkanları ile görüşmesi; uzmanlık derneklerinin üyelerine kariyer planlamalarında hastane seçerken bu konuyu mutlaka göz önüne almaları yönünde tavsiye mektubu iletmelerinin sağlanması,
6) TTB, Tabip Odaları ve Uzmanlık Derneklerinin serbest çalışan hekimler ile görüşerek; bu haksız uygulamada rol oynayan zincir hastane gruplarını boykot/protesto etmek maksadıyla geri adım atılıncaya kadar, bu grupların diğer şehirlerdeki hastanelerinde vaka almamaları yönünde telkinde bulunmaları.”

TTB, Samsun’da başlayan ve diğer illere yayılma eğilimi gösteren bu sorunu, özel hastanelerin hekimleri kendilerine tabi kılma amacı güden bir tutum olarak değerlendirdiğini ve hekimlerin kendi emeği ile geçinebilme hakkına saldırı olarak gördüğünü ifade ederek, “Samsun ve çevre illerdeki özel hastaneleri başlattıkları bu uygulamalardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Vazgeçilmediği takdirde, hekimlerin bu tutumla ortak bir eylemlilik içinde mücadele kararlılığı içinde olduğunu bildiriyoruz” açıklamasında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.