Turhal Erenli Köyü

Turhal Erenli Köyü

Erenli Köyü Haberleri, Turhal Erenli Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Erenli Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Erenli Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Turhal Erenli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Erenli köyü son dakika gelişmeleri, Erenli köyüne özgü yemekler, Turhal Erenli köyünün tarihi, Erenli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Erenli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Erenli , Tokat'in Turhal ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Erenli Köyü Resimleri ve Erenli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Turhal Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Turhal Tokat Arası Kaç Km? Turhal Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Turhal Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Turhal Erenli Köyünde doğan biri var mı? Turhal Doğumlu Ünlüler Kimler?

Erenli , Tokat ilinin Turhal ilçesine bağlı bir köydür.

Er Mahmut Dede ve Erenli (Meyil) köyü tarihçesi

Mahmut Dede Sultan 12. ile 13. yüzyılları arasında yaşadığı sanılan, gerek Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli'nin, gerekse Şah Mahmut-u Veli'nin, Keçeci Baba'nın nasihatlarından anlaşıldığı gibi, Rum diyarından anadoluya gelip, Rum erenlerinden olduğu söylenmektedir. Kuzu Kıran Mahmut Dede'nin türbesi köyün 150 metre yukarısında, tepe tarla denilen mevkide karargâh kurmuştur. Bu zaatın kabri iki tane gözükür, yanındaki ise Keçeci Baba'dan saçlı dede olarak bildiğimiz, saçına sakalına bıçak dahi değmeyen bir dede olduğu bilinmektedir, mehdi dedelerden olduğu söylenmektedir.

Mahmut Dede Sultan'ın tam geliş tarihini rakamlarla bildirmek yanlış olur. Fakat zamanın büyüklerinden edinen bilgilere göre, Mahmut Dede'nin eskiden Karkın köyüü ile Fındıcak köyü arasında bulunan Dereköy, Deretarla dedikleri yerde yaşdığı sanılmaktadır. Bu zaatın kendi koyun sürüsü ve kısrakları (atları) olduğu söylenmektedir. Mahmut Dede birgün kısraklarını dere köyde otlatırken kısraklar birden ürküverir ve o andan itibaren oradan kaçmışlar. Dere boyu, karkın üzeri Meyil (Erenli) köyünün çayır, çimen, ve sulak olan "Alan" denilen yerde dururlar, ve birdaha burdan gitmek istemezler. Bunun üzerine Er Mahmut Dede Dereköy'den çıkarak kısrakların peşinden yürümeye başlar, ve Meyil köylülerinin yaşadığı eski köy denilen yere kadar gelir, ve köylüler kısrakların alanda olduklarını bilirler. o zamanlar köyde yaşayan 3 sülale olduğu söylenmektedir, bunlar; Hocagil, İmamgil ve Pidoğlar olduğu o günden bu güne söylenmektedir.

 

Er Mahmut Dede burada köylülerle sohbete başlar, ama köylüler kendileriyle konuşan kişinin er olduğundan haberi yoktur. Sohbet ilerledikten sonra Er Mahmut Dede köylülere bir teklifte bulunur ve

 

"Ey köy halkı. Siz bana komşu olun, ben de size. Ama burada olmaz." der.

 

Bunun üzerine köylü nerede olacağını sorar. Mahmut Dede, yukarıda yazıda ona yakın bir yerde ikamet edelim der ve köylülerle birlikte köyün şimdiki bulunduğu yere çıkarlar, Mahmut Dede Sultan köy halkına:

 

"Ben burayı münasip görürüm, ya siz ne dersiniz?" der ve köy halkı da

 

"Biz buraya geliriz ama bizim burada içecek suyumuz, evimiz, fırınımız yok." diyerek eksiklikleri dile getirir.

 

Bunun üzerine Er Mahmut Dede

 

"Ey komşular, suyunuzu ben akıtacağım ama bana bir kazan dolusu süt verin, ben köyün üst tarafından suyun gözüne dökeyim buradan aksın." der.

 

Oradaki köy halkı "Hiç sütten su olur mu? Biz süt vermeyiz." diyerek inanmazlar.

 

Köy halkı sütü vermeyince, Er Mahmut Dede yaylaya çıkar. Buradaki halktan bir kazan dolusu ödünç süt ister ve alır köye gelir ve komşulara

 

"Siz taş oluğun önüne kazanı koyun da pınardan akan süt boşa gitmesin." der ve Mahmut Dede şimdiki köyün içme suyunun gözüne gider ve sütü döker.

 

Köydeki pınarın önündeki kazana süt dolar ve Mahmut Dede sütü ödünç aldığı yere geri götürür. Bir süre sonra köye geri dönen Er Mahmut Dede erliğini köylülere ispat etmiş olur. O andan itibaren köy halkı Er Mahmut Dede'ye niyaz ederler. Köylüler Mahmut Dede'yle birlikte pınarlarını, evlerini yaparlar. Mahmut Dede'nin yaptığı fırın halen İmamgil'in evinin önünde durmaktadır.

Suyun gözünü görseniz, bu kayalık, kırsal ve kel topraktan bir damla su çıkmaz dersiniz. Ama Mahmut Dede'nin akıttığı su, 750 yıllık köyde halen gür bir şekilde akmaktadır.

Bir kapı açıldı girdim şarına

Ne güzel meskanın var Dedem Mahmut

Huri kızlar gark olmuş nuruna

Ay gibi şar verir Er Dedem Mahmut

Köyün gelenekleri tokat çevresinde yaygın olarak yaşanan gelenek ve göreneklerdir. Bunlar damadı bir pınarda yıkama, düğünlerin üç gün üç gece yapılması gibi yaygın adetlerdir.

Yemek kültüründe ise çok yaygın olan kuşburnu pekmezi önde gelir.

 

Tokat iline 84, Turhal ilçesine 40 Km. uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007      225

2000      2060

1997      3100

Özellikle 90'lı yıllardan sonra köyden göç olayı çoğalmıştır. 2009 yılı itibarıyla hane sayısı 10'dur.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde genel olarak büyükbaş hayvancılığı yapılır. Toprağı elverişli olan köy diğer köylerden yüksekte olduğu için yağışı bol miktarda alır. Bu verimli toprakta genelde buğday daha sonra ise arpa ve fiy yetiştirilir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.