Turhal Kızkayası Köyü

Turhal Kızkayası Köyü

Kızkayası Köyü Haberleri, Turhal Kızkayası Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Kızkayası Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Kızkayası Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Turhal Kızkayası köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kızkayası köyü son dakika gelişmeleri, Kızkayası köyüne özgü yemekler, Turhal Kızkayası köyünün tarihi, Kızkayası köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kızkayası köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kızkayası , Tokat'in Turhal ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kızkayası Köyü Resimleri ve Kızkayası köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Turhal Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Turhal Tokat Arası Kaç Km? Turhal Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Turhal Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Turhal Kızkayası Köyünde doğan biri var mı? Turhal Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kızkayası , Tokat ilinin Turhal ilçesine bağlı bir köydür. 

1864 yılında büyük Çerkes sürgününde Kuzey kafkasya bölgesinden gelen Çerkesler Tokat'ın Turhal ilçesinin bugünkü ismiyle, Kızkayası köyüne yerleşiyorlar, o dönemde Aşağı Kızkayası bölgesinin bataklık olduğu ve bu yüzden özellikle Çerkes çocukları başta olmak üzere, her gün onlarca Çerkes insanı bataklıktan kaynaklanan sıtma tifo vs benzeri hastalıklardan dolayı, hayatlarını kaybetmeye başlayınca, Çerkes büyükleri Kızkayası adı ile bilinen köyün yukarı dağlık bölgesine yerleşmeye karar veriyorlar.O dönemde köy diye bir yer yoktu, Çerkesler'in gelmesi ile bir köy oluşturuluyor, dağlık bölgeye yerleşen bir avuç Ubıh, Abzah, ve Kumugh kökenli Kuzey kafkasya'lı aileler yaşamlarını sürdürmeye devam etmişlerdir. Yemen savaşı sırasında köyden 50'ye yakın Çerkes gencinin Yemen'e gittiği ve daha sonra sadece birkaç kişinin döndüğü biliniyor. Bugün köyde birkaç hane Çerkes ailesi yaşıyor, diğer genç nüfus ve aileleri büyük şehirlerde hayatlarını sürdürüyorlar.Aşağı Kızkayası köyü ve Zantu mahallesi Kürt kökenli ailelerden oluşuyor, onların yaklaşık Çerkesler'den 50 yıl kadar sonra geldikleri biliniyor, bugün artık Kürt kökenli aileler en fazla nüfusa sahip olarak hayatlarını sürdürüyorlar. Kızkayası köyü yukarı Kızkayası, aşağı kızkayası ve Zantu mahallesi olarak üçe ayrılmaktadır,ancak zantu mezrası yerel halk arasında ayrı bir köy gibi görülmektedir, fakat kayıtlarda üç bölgede kızkayası olarak bilinmektedir.

Köy üç mahalle olup kürt ve çerkesler yaşar.Aşağı kızkayası yukarı kızkayası ve zantu mahallesi olmak üzere üç mahallesi vardır.Halkı son derece ülkesine bağlı çağdaş ve milliyetçidir.Anadolu kültürü hakimdir.Kültür kaynaşmasının en güzel örneklerinin yaşandığı bir köydür. Kara bakla dolması yarmalı düğün çorbası meşhurdur

Tokat iline 48 km, Turhal ilçesine 4 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000      542

1997      488

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.