Türkeli Turhan Köyü

Türkeli Turhan Köyü

Turhan köyü haberleri, köyün güncel son dakika gelişmeleri, Turhan köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sinop köyleri arasında yer alan Turhan köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Türkeli Turhan köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Turhan köyü son dakika gelişmeleri, Turhan köyüne özgü yemekler, Türkeli Turhan köyünün tarihi, Turhan köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Turhan köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Turhan Köyü'nün eski adı köyde yaşayan Rumlardan dolayı Rumca bir isim olan Tosos'dur. Tosos Köyü tarihi çok eskilere dayanan bir Rum köyüdür. Köy nüfusu zaman içinde tamamen Türkleştiğinden dolayı Tosos ismi değiştirilerek Turhan köyü adını almıştır. köyün ilk kuruluşuyla ilgili net bir bilgi olmamasına rağmen tarihî oluşumunun çok eski yılara dayandığı bir gerçektir.

Yöre Pontus Devletine bağlı idi. Daha sonra Roma İmparatorluğu ve Bizans Devleti'nin eline geçti. 1071 yılındaki Malazgirt Savaşı'ndan sonra yöreye ilk hakım olan Türkler, Danişmendililerdi. Bu hakimiyet fazla sürmeyip, yöre, I. Haçlı Seferi'nden sonra tekrar Rumların eline geçti.

3 Ekim 1214 yılında Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus'un komutanı KaratTurhan'in Sinop`u fethetmesiyle Sinop`un civar köyleri ile beraber Turhan köyü de Selçuklu Devleti'ne bağlandı. Anadolu'nun Karadeniz'e açılan önemli ticaret yollarından biri olan Sinop; Sultan I. İzzettin Keykavus tarafından fethedilten sonra yeni teşkilat ve tayinlerle kısa zamanda bir Türk ve Müslüman beldesi haline getirilmiştir.

Moğol istilasından sonra Selçuklu Devleti dağılınca, Turhan Köyü Sinop`taki Pervaneoğulları Beyliği'ne katıldı. Daha sonra Candar ve İsfandiyaroğulları'nın hakimiyetine geçen Turhan köyü, Fatih Sultan Mehmet'in 1461 yılında Sinop`u fethetmesiyle Osmanlı Devleti'ne bağlandı ve yeni oluşturulan Sinop sancağının idarî alanına girdi. Daha sonra, vilayetlerin oluşturulmasıyla Kastamonu vilayetine bağlandı. Tanzimat'tan sonra merkezi Samsun olan Canik livazasına katıldı ve Cumhuriyet'ten sonra Sinop`un Ayancık ilçesine verilerek son idarî bağımlılığını aldı. Ancak Ayancık`a bağlı bir bucak olan Türkeli, 1957 yılında ilçe olmasıyla beraber Turhan Köyü bu yeni ilçeye yani Türkeli'ne bırakıldı.

Turhan Köyü’nün Türk Ulusu’nun varolma savaşı olan Kurtuluş Savaş'ında kaç şehit verdiği tam olarak kayıtlarda bulunmamasına rağmen yaklaşık olarak 30 şehit verdiği sanılmaktadır. Yaklaşık olarak 30 şehit veren köy çok sarsılmış; kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan köy halkı fakirleşmiştir. Yıllarca yok olmama mücadelesi vermiştir. Köy halkı çalışkanlığı ve azmi sayesinde verdiği varolma savaşını kazanmıştır. Çok zor yıllar geçiren köy halkı dışarıya çok fazla göç vermiştir. 1950'li yılların sonunda dışarıya göç en üst düzeye çıkmıştır. Turhan Köyü, başta Zonguldak-İzmit, Almanya, Fransa, İstanbul olmak üzere dünyanın birçok tarafına göç vermiştir.

Göç olayının temel sebebi diğer komşu köylerimizde de olduğu gibi ekonomiktir. İş kaynakları yok denecek kadar az olan köyde tarım ve hayvancılıkta hak ettiği kadar ilerlememiştir. Göç, fakirlikle mücadele eden genç nüfusun her zaman tek kurtuluş yolu olmuştur. Şu anda gurbette olup da Turhan Köyünden olanların sayısı köyde yaşayanların yaklaşık olarak 2.5 katı kadardır.

Sinop iline 104, Türkeli ilçesine 4 km uzaklıktadır.

Turhan, Sinop ilinin Türkeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Turhan Köyü Resimleri ve Turhan köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Türkeli Haberleri ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Türkeli Sinop Arası Kaç Km? Türkeli Hava Durumu? Sinop Köyleri ve Türkeli Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir. 

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sinoplu iseniz Sinop Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Sinoplu Ünlüler arasında Türkeli Turhan Köyünde doğan biri var mı? Türkeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.