Tüzün: "Kentin eksik kalan bölümü bisiklet yolu"

Tüzün: "Kentin eksik kalan bölümü bisiklet yolu"

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, tüm kesimlerin sahip çıkacağı ve spor olmaktan öte, Adana'nın bisikleti, ulaşım aracı olarak...

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, tüm kesimlerin sahip çıkacağı ve spor olmaktan öte, Adana'nın bisikleti, ulaşım aracı olarak da kullanılabileceği bir yapıya ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi.

Tüzün, Mimarlar Odası Adana Şubesi tarafından düzenlenen "İki Teker Adana" başlıklı toplantıda, Adana'nın mevcut durumu, trafik ve ulaşım problemleri göz önüne alındığında bisiklet kullanımının artırılması yönünde bir çalışma başlatmayı amaçladıklarını söyledi. Avrupa ve Amerika'da, hem de New York gibi bir metropolde bile bisiklet yollarıyla ilgili yapılan çalışmalarla önemli sonuçlar elde edildiğini söyleyen Tüzün, "Bu örneklerdeki başarıların, gerek coğrafi yapısı, gerek spora düşkün ve bir çok sporcu yetiştirmiş Adana'da da bu işin kotarılabileceği kanaatindeyiz. "İki Teker Adana" başlığında yaptığımız çağrı ile bisiklet kullanıcılarının oluşturacağı bir platform oluşturma çabasındayız. Toplantının Mimarlar Odası'nda olması Mimarlar Odası'nı platformun yürütücüsü veya sahibi yapmayacaktır. Tüm kesimlerin sahip çıkacağı ve spor olmaktan öte, Adana'nın bisikleti ulaşım aracı olarak da kullanılabileceği bir yapıya ulaşmasını temenni ediyoruz" dedi.

"İlçe veya semt bazında bisiklet yolu ağı inşa edilmeli"

Mimar Tan Kanmaz ise kentte genellikle yaya yolculuğunun motorlu taşıt yolculuğuna dönüştüğünü ifade ederek, trafik kaynaklı çevre kirliliği ve park sorununa karşı en etkili çözümlerden birinin, bisiklet kullanımı olduğunu söyledi. Kanmaz, "Çevre kirliliğinin oldukça arttığı kentlerde, bisiklet kullanımı bu soruna alternatif bir çözüm olarak önemli bir konumdadır. Motorlu araçlar, yarattıkları kirlilik ve gürültü, yakıt için daha fazla harcama, park sorunu gibi nedenlerle olumsuzluklar ortaya koymaktadır. Çevreye saygılı olan bisiklet ise hem tüm bu olumsuzluklardan uzaktır, hem de genç yaşlı her gruba hitap ederek spor, rekreasyon, rahatlık, sağlık ve ulaşım için masrafsızlığı ile de ekonomi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada şehirde yaşayan, özgürlük, sağlık ve iyi çevrenin değerini bilen, vücudunu formda tutmak isteyen ve boş zamanlarını meslektaşları ile paylaşmak isteyen kişileri bir araya getirmek, mümkün olduğunca çok insanın işe araba yerine bisikletle gitmesinin sağlamak amaçlanmıştır. Bisiklet kullanımının özendirilmesi azalan atıklar, daha az ses ve daha seyrek trafik sıkışıklığı sağlanması ile çevrenin gelişimini sağlayacaktır. Buna ek olarak kamu sağlığı iyileşecek ve sağlık maliyetleri azalacaktır. Trafik sorunu ile baş etmeye ve yaşam kalitesini yükseltmeye çalışan şehirler için sürdürülebilir bir ulaşım modeli belirlenmesi gerekmektedir. Bisikletin kent içinde tamamlayıcı bir ulaşım sistemi olarak değerlendirilerek özellikle ilçe veya semt bazında bisiklet yolu ağı inşa edilmesi Adana ulaşımına oldukça olumlu etki sağlayacaktır" diye konuştu.

Toplantının sonunda Ozan Tüzün, "Başkan, iki teker Adana çalıştayında buluşalım" çağrısı yaptı.

Mimarlar Odası Adana Şubesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği ve Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığından Özlem Kulak, Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, Adana Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü Başkanı İzzet Altınsoy, Adana Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Tekin Güleken, Prof. Dr. M. Faruk Altunkasa, mimarlar ve bisiklet kullanıcılarının katıldı.

Tüzün: "Kentin eksik kalan bölümü bisiklet yolu"

Tüzün: "Kentin eksik kalan bölümü bisiklet yolu"

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.