Ünye Aydıntepe Köyü

Ünye Aydıntepe Köyü

Aydıntepe Köyü Haberleri, Ünye Aydıntepe Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Aydıntepe Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Ordu Köyleri Arasında Yer Alan Aydıntepe Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ünye Aydıntepe köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aydıntepe köyü son dakika gelişmeleri, Aydıntepe köyüne özgü yemekler, Ünye Aydıntepe köyünün tarihi, Aydıntepe köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Aydıntepe köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Aydıntepe , Ordu'nun Ünye ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aydıntepe  Köyü Resimleri ve Aydıntepe  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ünye Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Ünye Ordu Arası Kaç Km? Ünye Hava Durumu? Ordu Köyleri ve Ünye Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ordulu iseniz Ordu Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ordulu Ünlüler arasında Ünye Aydıntepe Köyünde doğan biri var mı? Ünye Doğumlu Ünlüler Kimler?

Aydıntepe , Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir köydür.köyün eski adı Zembek’tir. Osmanlı dönemi arşiv ve kayıtlarında Zembek mahallesi adı geçmektedir. Yapılan bazı araştırmalardan alınan bilgilere göre Zembek adının bir Türk boyu adı olduğu anlaşılmaktadır. Bu konu da bilimsel bir veriye henüz ulaşılamamıştır. Günümüzde de mahallesimüz yaygın olarak Zembek adı ile tanınmaktadır. Mahallenin adı 1970 yılından sonra Aydıntepe Köyü olarak değiştirilmiştir. Eski Zembek mahallesi (Ağca kese, Hacıbel, Koçeviyanı, Zara, Saklı, Aşağı Zembek, Yukarı Zembek ve Sanioğlu) mahallelerinden oluşmaktadır. Daha Sonra Zembek Köyü, Ataköy ve Aydıntepe Olmak Üzere İki köye ayrılmıştır. Aydıntepe Köyü 5 mahalleden oluşmaktadır bunlar:"Ağcakese, Hacıbel, Zara, Koçeviyanı, Dıraklı'dır".Bunların dışında Mahallenin merkez mahallesi olan Ağcakese sınırları içerisinde köylülerin isimlendirdiği bölgeler vardır bunlar:" yardibi, aşağı mahalle, yukarıki mahalle, karaçalı mevkii, derin boğazı, mezarlık kulağı, meşelik mahallesi, kevreklik………".Hacıbel mahallesi sınırları içersinde köylülerin isimlendirdiği bölgeler:" dolaman, ovaz deresi, timel tepesi, köreli, çamurluk…………". Ağcakese mahallesi ismini ağaç kesen veya ağacı kesen, Ağaca kese (kısa yoldan) gitmek, ağaca veya ormana kestirmeden gitmek şeklinde aldığı düşünülmektedir. Zara mahallesi, ismini burada yatan evliya dan almaktadır, eskiden Sivas'ın Zara ilçesinden gelen bu zat burada vefat etmiş ve buranın ismi Zara olarak kalmıştır. Hacıbel mahallesinin adının hacı isimli bir kişiden aldığı düşünülmektedir. Hacıbel halk arasında hacbel olarak benimsenmiştir. Koçeviyanı mahallesinin adı burada bulunan bir hanenin lakabından günümüzde KOÇ soyadı ile anılan haneden almıştır.

Köy sakinleri aynı gelenek ve göreneklere sahiptir. Cumhuriyet'in 1. ve 2. kuşakları (yaşlılar) sağken, bayramlar topluca kutlanır, düğünler bir hafta sürer, imece usulünden geniş oranda yararlanılırdı. Ancak hızlı göç nedeniyle bu kültür yapısı neredeyse yok olmuş durumdadır.

Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.yazlar sıcak ve nemli geçmekte olup,ortalama sıcaklık 25 ile 30 derece arasındadır. kışları ise çok soğuk olmayacak şekilde geçmektedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy 1990 sonrası büyük şehirlere, özellikle İstanbul'a büyük oranda göç vermiştir. Göçün nedeni nüfus artışı karşısında fert başına düşen toprak miktarının azalışına paralel, gelirin yetersiz kalışıdır.

Mahallede ilköğretim okulu bulunmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi, kanalizasyon şebekesiPTT şubesi/PTT acentesi ve Sağlık ocağı/sağlık evi yoktur. Fakat ,elektrik ve sabit telefon hatları mevcuttur. Mahalleye asfalt kaplama bir yolla ulaşım sağlanmaktadır. Ünye'ye ulaşımı sağlayan tarihi yol 1950'li yıllarda değiştirilmiş, Göbü Köyü'nün içinden geçen yol yapılmıştır. Ancak 1990 sonrası Akçay'dan ayrılan ve Hacıbel ile Koçevyanı Mahallelerinin kuzeyinden geçen yeni bir yol yapılmıştır. Bu yol akçay çayını takip ederek ikizceye gider.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum