Uşak’ta Bal Üretimine Endeksli “Apiterapi” Merkezleri Kurulacak

Uşak’ta Bal Üretimine Endeksli “Apiterapi” Merkezleri Kurulacak

Uşak Bal Üreticileri Birliği, arı havası (Apiair) apiterapi ile tedavi projesine hazırlanıyor.

Uşak Bal Üreticileri Birliği, arı havası (Apiair) apiterapi ile tedavi projesine hazırlanıyor.

Uşak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Çakmak, arı havası (Apiair) apiterapi ile tedavi yöntemlerini kısa sürede Uşak'ta hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Birlik Başkanı Ahmet Çakmak, "Bu tedavi yöntemi Mısır zamanlarından beri biliniyor ancak kurulan tesislerde yeni yeni tedavi amaçlı kullanılıyor. Özellikle bu tedavi yöntemi bronşit, astım, alerjiler, kronik akciğer hastalıkları, enfeksiyonlara karşı hassasiyet, bağışıklık sistemi güçlendirmesi, solunum yolu enfeksiyonları, baş ağrısı, migren, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların baş gösterdiği durumlarda doğal bir tedavi yöntemi ve oldukça başarılı bir tedavi yöntemi. Uşak'ta şu an bal üretimi yetersiz. Amacımız bal üretimini artırıp, bu tür tesis yatırımlarını Uşak'a kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

Çakmak, Uşak genelinde yapılan bal üretimiyle de ilgili açıklamalarda bulunurken, 2006 yılında 16 gönüllü üye ve 2 bin 500 kovanla kurdukları bal üreticileri birliğinde 12 yıldır çalıştıklarını 2017 yılı itibariyle 150 üye ve 20 bin civarında arı kovanının olduğunu belirtti.

Birliğe kayıtlı 15 bin arı kovanının bulunduğunu kaydeden Çakmak, "Uşak'ta yılda 75 ila 100 ton arası bal üretimi yapılıyor" dedi.

Birliğe kayıtsız bal üreticilerinin de bulunduğunu aktaran Çakmak, kayıtsız üreticilerle birlikte Uşak'ta yıllık 200 ton bal üretiminin yapıldığını ancak yapılan bal üretiminin Uşak'a yetersiz geldiğini dile getirdi.

Uşak'ta arıcılığın geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çakmak, "Arıcılığı geliştirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Uşak il özel idaresi de bu konuda oldukça duyarlı. 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında Uşak'ta arıcılık yapmak isteyenlere kurslar açıldı. Açılan kurslarda bilgilendirilen kursiyerlere il özel idaresi tarafından her yıl arı dağıtıldı şimdi faal olarak bal üretimi yapıyorlar" şeklinde konuştu.

Uşak'ta bal üretiminin yetersiz olduğuna vurgu yapan Çakmak, "İlimizde 20 bin civarı arılı kovanımız var. Ancak tüketimin üretimden fazla olması bal talebini karşılamıyor. Uşak'ta çam balı ve yayla balı olmak üzere 2 çeşit bal üretimi yapılıyor. Birliğimize kayıtlı arılı kovanlardan yaklaşık 75 - 100 ton arası bal üretimi yapılıyor, kayıtsız bal üreticileri ile birlikte bu rakam yılda 200 tona çıkıyor ancak ilimize yine de yetersiz geliyor bu sebeple arıcılığın geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

Uşak’ta Bal Üretimine Endeksli “Apiterapi” Merkezleri Kurulacak

Uşak’ta Bal Üretimine Endeksli “Apiterapi” Merkezleri Kurulacak

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.