Varto Gelintaşı Köyü

Varto Gelintaşı Köyü

Gelintaşı Köyü haberleri, Varto Gelintaşı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gelintaşı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Muş Köyleri Arasında yer alan Gelintaşı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Varto Gelintaşı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gelintaşı köyü son dakika gelişmeleri, Gelintaşı köyüne özgü yemekler, Varto Gelintaşı köyünün tarihi, Gelintaşı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gelintaşı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gelintaşı, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gelintaşı köyü resimleri ve Gelintaşı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Varto Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Varto Muş Arası Kaç Km? Varto Hava Durumu? Varto Köyleri ve Muş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muşlu iseniz Muş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Muşlu Ünlüler arasında Varto Gelintaşı Köyünde doğan biri var mı? Varto Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gelintaşı, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür.Varto şehir merkezine 15 km mesafededir.Köy 1966 Varto depreminde büyük hasar görmüştür. Deprem nedeni ike köyden göçedenler oldukça fazladır. Depremden sonra köy çocukları çeşitli yatılı bölge okullarına yerleştirilmiş. Köyde bugün sadece birkaç aile yaşamaktadır.Bunun en büyük nedeni bölgede yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlar ile bölgede yaşanan siyasi gerginliklerdir.Okuma yazma oranı Türkiye ortalamasının üstündedir. Köy de halen bir ilköğretim okulu bulunmasına rağmen eğitim ve öğretim yapılamamaktadır.Bunun da temel nedeni köyde genç nüfus bulunmamasıdır.
Köy nüfusunun büyük çoğunluğu yurt içinde İstanbul-Gazi Mah, Sarıgazi,Nurtepe ve Alibeyköy ,İzmir Çiğli,Adana Şakirpaşa Mah. ve Kocaeli'ne ve yurt dışına (Almanya-Fransa)göçetmiştir. 1960 yıllardan sonra yurtdışına işçi olarak çok sayıda insan gitmiştir.Köyün temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Köyde "mury" adı verilen ve yaban armudu olarak nitelenebilecek bir tür meyve yetişmektedir.
Köyün eski ismi Qakır olup daha sonradan Gelintaşı ismini almıştır. Gelintaşı isminin kökeni bölgede anlatılan bir masala dayanmaktadır. Söylenceye göre sevdiği erkek ile evlenemeyen ve istemediği bir evlilğiğe zorlanan gelin sevdiği erkeği ilk gördüğü yerde taş kesmek için tanrıya yalvarmış ve köyün girişinde taş kesmiştir. Olayın geçtiği tahmin edilen yerde bugün büyük bir kaya mevcut olup köyün gençleri sevdiklerine kavuşmak için bu taşa dileklerini söylemektedirler.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.