Varto Güzelkent Köyü

Varto Güzelkent Köyü

Güzelkent Köyü haberleri, Varto Güzelkent köyü güncel son dakika gelişmeleri, Güzelkent köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Muş Köyleri Arasında yer alan Güzelkent köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Varto Güzelkent köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güzelkent köyü son dakika gelişmeleri, Güzelkent köyüne özgü yemekler, Varto Güzelkent köyünün tarihi, Güzelkent köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güzelkent köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Güzelkent, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güzelkent köyü resimleri ve Güzelkent köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Varto Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Varto Muş Arası Kaç Km? Varto Hava Durumu? Varto Köyleri ve Muş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muşlu iseniz Muş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Muşlu Ünlüler arasında Varto Güzelkent Köyünde doğan biri var mı? Varto Doğumlu Ünlüler Kimler?

Güzelkent, Muş ilinin Varto ilçesine bağlı bir köydür.Köy halkı, Alevi-Zazalardan oluşmaktadır.ZAZA-Alevi kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Köy ahalisi Hormekan (Xormekan) kabilesinden olup, Zaza kökenlidirler. Köy, inançsal olarak ise Alevi inançlarına mensuptur.2005 yılından bu yana her yaz mevsiminde Tatan Halk Şenlikleri düzenlenmeye başlanmış olup etkinlikler kapsamında müzik dinletileri (konserler), film gösterimleri, doğa gezilerine (piknik) yer verilmektedir.
Varto'ya 18, Muş'a 74 km. uzaklıktadır.Kuzeyinde Bingöl Dağları, Güneyinde Güllüce Deresi (Deregulci) doğal sınırları oluşturur. Köyün komşuları arasında Çaylar (Uskıra), Özkonak (qeregveci), Armutkaşı (Tanzig), Doğanca (Sofyan), Mezran gibi köyler sayılabilir.Köyün güneyindeki akarsuyu yatağı mevkiinde 2 yerde içilebilecek maden suyu çeşmeleri bulunmaktadır.
Güzelkent köyünde 2 derslikten oluşan Ağaçköprü İlköğretim Okulu bulunmakta olup,eğitim sürecinin 5 yılı burada tamamlanabilmektedir. Köy doğumlu veya köy çıkışlı çok sayıda kişinin Üniversite düzeyinde eğitim almış olduğu bunun yanı sıra köydeki öğrenim düzeyiyle ilgili ortalamanın uzun yıllardır iyi bir noktada olduğu genel kabul görmektedir. Yukarıda sıraladığımız aidiyet bağı düşünülünce çeşitli kademelerde bulunan 150'nin üstünde kişinin yükseköğrenimi bitirdiğini tespit etmek mümkündür. Bunun yanı sıra 2006, 2007, 2008 yılları içerisinde üniversiteye yerleşenlerle birlikte şu anda yaklaşık olarak 40 tane Tatanlı, fiili olarak üniversitelerde öğrenim görmektedir. Okuma yazma oranının da bölge ve ülke ortalamasının üstünde olduğu bilinmektedir. Güzelkent köyünün her düzeydeki eğitim istatistikleri köy web sitesinde dile getirilen çağrıyla başlamış bulunmaktadır.
Köydeki sosyal yaşam gelişkin olarak nitelenebilir. Bunun somut örnekleri arasında 2003 yılından 2007 ye kadar köy merkezinde faaliyetde olan Güzelkent Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği ile 2004 yılından bu yana halkın kullanımına açık Tatan Halk Kütüphanesi'ni saymak mümkündür. Köy koşullarında dernek çalışmalarının zorluğu nedeniyle, söz konusu dernek faaliyetlerine son vermiştir. Ancak 2008 yılı itibarıyla merkezi İstanbul olmak üzere yepyeni bir dernek kurulmuş ve Güzelkent köyünün ihtiyaçları ve sorunlarına çözüm sunabilmek üzere "Varto İlçesi Güzelkent Köyü Kültürel ve Sosyal Dayanışma Derneği" hayata geçirilmiştir.
Güzelkent Köyü Tatan Kültür evi çalışmaları birkaç yıldır fikirsel aşamadaydı. Yeni derneğin kuruluş süreci ile birlikte uygulama aşamasına geçilmiş olup, 2007 Ekim ayında köyde alınan ortak karar sonrasında Tatan Kültürevi Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantıları, Kasım 2007'de istanbul'da, Şubat 2008 de Bursa'da yapılan toplantılarla köy halkıyla paylaşılmıştır. Aynı süreç içerisinde web sitesi üzerinden de dünyada konuya duyarlı herkesle bilgiler paylaşılmış öneriler beklenmiştir. 2009 yılında Tatan kültürevi kabaca bitirilmiş ve 2010 yılı Haziran ayında ise resmi açılışı gerçekleştirilmiştir. Kültürevi ile ilgili eksiklikler süreç içerisinde köylülerin katkıları ile giderilmeye devam etmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.