Vize Kömürköy Köyü

Vize Kömürköy Köyü

Kömürköy Köyü haberleri, Vize Kömürköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırklareli köyleri arasında yer alan Kömürköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Vize Kömürköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kömürköy köyü son dakika gelişmeleri, köye özgü yemekler, Vize Kömürköy köyünün tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kömürköy, eski ismi Pineka, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür. Kırklareli iline 71 km, Vize ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Doğusu Balkaya Köyü, batısı Sergen Kasabası, güneyi Küçük Yayla Köyü, kuzeyi Kızılağaç köyleri ile çevrilidir. Bölge 41 derece 6 dakika kuzey enlemi ile 27 derece 7 dakika doğu boylamlarının kesiştiği noktadır. Yıldız Dağları'nın güneydoğuya açılan kısmında yer alır. Arazi genelde engebelidir Köy etrafı tepelerle çevrilidir.

Cumhuriyetten önce Rum ve Bulgarlar yaşamışlardır. Buraya Milattan sonra 338'de 1. Konstantinus devrinden önce Rum asıllılar gelmişlerdir. Bulgarların buralara yerleşmesi Bizans devrindedir. Bulgarlar 1913'te Kömürköyden kaçmıştır. Hatta Kırklareli yöresinde son 12 Bulgar köyü Edirne valisinin oğlunun Demirköy gezisi dönüşü öldürülmesiyle boşaltılmıştır. Türkler ise Balkan Savaşı'nın acı günlerini bu köyde yaşamıştır. Köye Türk yerleşmesinin bir kısmı 1922 sonrasıdır, çünkü Petriç Birinci Balkan Savaşı'nda Bulgarlara kaptırılmıştır. Köyün Drama kökenli sakinleri mübâdillerdir.

1 Kasım 1922'den sonra ise (Cumhuriyetin kuruluşunda) göçmenler gelip köye yerleşmişlerdir. Günümüzde de Bulgaristan'da yaşayan bulgarlar eski yaşadıkları yerleri ziyarete gelmektedirler. Köyün eski adı "Pineke" dir. Yeni adı ise "Kömürköy" olarak değiştirilmiştir. Şimdiki adını, eskiden köy çevresinde odun kömürü çok üretildiği için almıştır.

Yöresel olarak belirli bir folklor yoktur. Halkın göçmen olmasından dolayı böyle bir sonuç ortaya çıkmıştır. Yunanistan ve Bulagaristan'daki oynanan oyun havaları ile benzerlik bulunmaktadır. Düğünler genelde davul zurna (Hasan usta. Lüleburgazlı küçük Hasan ve arkadaşları) eşliğinde ve orkestra ile yapılmaktadır. Sami ve Metin SÖZDİNLER kardeşlerin kurduğu Çakırım orkestra köyde ve civar ilçelerde isim yapmış ve en çok beğenilen orkestrasıdır. Genel Olarak oynanan oyunlar ise çiftetelli, roman, ağır roman, tulum, karşılama, düz kasap ve kasap, damat oyunlarıdır.

Kömürköy, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kömürköy Köyü Resimleri ve Kömürköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Vize Kömürköy Köyünde doğan biri var mı? Vize Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.