Yaşlılığa Meydan Okuyorlar

Yaşlılığa Meydan Okuyorlar

Burdur'da yürütülen "Evimde Sağlıklı ve Güvendeyim" projesi kapsamında başlatılan Egzersiz ve Akıl Oyunları programlarında 65 yaş üstü vatandaşlara...

Burdur'da yürütülen "Evimde Sağlıklı ve Güvendeyim" projesi kapsamında başlatılan Egzersiz ve Akıl Oyunları programlarında 65 yaş üstü vatandaşlara fiziksel ve zihinsel aktiviteler yaptırılıyor.

Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğünün yürüttüğü, Burdur Belediyesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Burdur Sosyal Yardımlaşma Vakfının paydaş olduğu "Evimde Sağlıklı ve Güvendeyim" projesinin Egzersiz ve Akıl Oyunları faaliyeti Burdur Belediyesi Gençlik Parkında başladı. 65 yaş üstü vatandaşlar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu akademisyenleri ve öğrencilerinin liderliğinde fiziksel ve zihinsel aktiviteler gerçekleştirdi.

Aile hekimleri ve muhtarlar aracılığıyla ulaşıldı

Proje kapsamında Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından aile hekimleri ve muhtarlara ulaşılarak, kentte bulunan 65 yaş üstü vatandaşlara Egzersiz ve Akıl Oyunları faaliyeti hakkında bilgi verildi. Egzersiz ve Akıl Oyunları hakkında bilgi sahibi olan yaşlılar, Burdur Gençlik parkında aktivitelere katılım sağladı.

Günde 30 dakika egzersiz

Burdur Gençlik Parkında düzenlenen egzersiz programında, MAKÜ Akademisyeni İbrahim Kubilay Türkay önderliğinde 30 dakikalık ısınma ve esneme hareketleri yapıldı. Egzersizler yaşlıların engel durumuna göre oturarak, ayakta ve egzersiz matı üzerinde yapıldı. Felçli ve engel durumu olan yaşlılara ise MAKÜ BESYO öğrencileri hareketleri yapmalarında yardımcı oldu. Egzersizde yaşlılara Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve Burdur Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü eşlik etti. Keyifli geçen egzersizin sonunda yaşlılar kendilerini alkışlayarak moral buldu.

17 farklı şekilde 85 adet zeka oyunu

Yaşlıların alzheimer hastalığından korunması amacıyla ise 17 farklı türde 85 adet zeka oyunu hazırlandı. MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik bölümü öğrencilerinin liderliğinde oyunlar yaşlılara öğretildi. Dikkat, hafıza, konsantrasyon ve stratejiye yönelik oyunları öğrenen yaşlılar, 2-3 saat boyunca oyunları zevkle oynadı.

"65 yaş üstü bireylere fiziksel ve zihinsel içerikli bir proje"

Evimde Sağlıklı ve Güvendeyim Projesi kapsamında yapılan fiziksel aktivitelerde yaşlıların günlük hayatlarını daha az riskle geçirmelerini sağladıklarını, zihinsel aktivitelerde ise yaşlıların alzheimer, demans gibi hastalıklardan korunduklarını anlatan Beden Eğitimi Öğretmeni, Burdur Bölge Fitness ve Vücut Geliştirme Antrenörü ve MAKÜ BESYO Doktora Öğrencisi İbrahim Kubilay Türkay, "Burada düzenlenen aktivitenin temel içeriği, aktivite öncelikle Sağlık Bakanlığımız bünyesi altında ve ona destek veren Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Kalkınma Bakanlığı, Burdur Belediye Başkanlığı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen 65 yaş üstü bireylere fiziksel ve zihinsel içerikli bir projedir. Bu projenin ortalama süresi 30 iş günüdür. Bu 30 iş gününde biz 65 yaş üzeri bireylerimize yaşlanmaya geçmiş bireylerimize hem fiziksel hem de zihinsel olarak aktivite yaptırıyoruz, ortalama fiziksel aktivitemiz Dünya Sağlık Örgütünde belirlediği gibi 25-30 dakikalık süreçlerde, onların vücut ağırlığına yönelik, onların eklemlerine yönelik çünkü bu yaş grubunda özellikle doku kaybı, kıkırdak kaybı ve kemik azalması yaşandığı için onların günlük hayatta yaptıkları işleri daha rahat, bilinçli ve daha az riskle yapmalarına destek olmak amaçlı fiziksel aktiviteyi yaptırıyoruz. Alzheimer biliyorsunuz yükseldi, demans hastalığı çoğaldı. O yüzden içeride yaptırılan zihinsel aktivitede de bu riskleri azaltmak ve bu hastalıkları yaşlılarımızdan korumak amaçlı yaptırılıyor. Aralarında felçli, alzheimer hastası olanlar, beyin kanaması geçirmiş olanlar var ama toplumsal projelerin gerçekten insanlar tarafından eğer önlerine sunulursa ve destek olunursa yaşlı, genç demeden yapılabileceğini, yine burada görmüş olduk. Bugün sayın valimiz, sayın belediye başkanımız, rektör hocamız dahil üniversitemizin gençleri, etraftan gelen insanlar dahil gerçekleştirdik. Zaten biz bunu 10 gündür çalışıyorduk, kalan bir 20 günümüz daha var 6 Haziran'da son bulacak, umarım bütün Türkiye'ye yayılır" dedi.

"Yaşlılar işe yaradıklarını hissetmek istiyor"

Yaşlıların, kendilerine işe yaradıklarını hissettirmek istediklerini vurgulayan Akademisyen İbrahim Kubilay Türkay, "Bu insanların işe yaradıklarını hissettirir ve yaşlı için gittiğimiz kongrelerde bunu görüyoruz. Onun işe yaradığını ona hissettirmek, bu çok kıymetli. Yaşlının tek istediği, ilgi alaka ve bir zamanlar genç olan kendisinin tekrar işe yaradığını ona hissettirdiğin zaman işe yatıyor. Yaklaşık 100'e yakın 65 üzeri, benim sorduğum kadarıyla en yaşlımız 83 yaşında, bunda da biz 85 yaşına kadar bu kapıları açtık. Devletimizden Allah razı olsun. Çok güzel imkanlar sunmuş özellikle zihinsel aktivite bölümü çok kıymetli oyunlar var ve maddi olarak da çok pahalı oyunlar. Devlet bunu hiç kısmadan yaşlı bireylere sunmuş ama onlar da bunun farkındalar ve ellerinden geldiği kadar da mücadele ediyorlar. Bu sunulan imkanları da en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

"4 günde boyun ağrım geçti"

Kur'an-ı Kerim okurken boynunun ağrıdığını ve egzersiz programına katıldıktan sonra boyun ve bel ağrılarının geçtiğini ifade eden 70 yaşındaki Emine Şahin, "Faydası oldu, devam etmek istiyorum, Kuran- Kerim okuyorken boynum ağrıyordu, ona çok faydası oldu" şeklinde konuştu.

"Eşimi de getireceğim"

Boyun fıtığı sebebiyle kaldıramadığı kolunun, egzersizlerle rahatladığını anlatan 70 yaşındaki Halis Tekin, "5-6 gündür katılıyorum, bende boyun fıtığı vardı, buraya girdim gireli sağ kolum hareket etmeye başladı, boynum çalışmaya başladı, belim, ayaklarım hep faydasını görüyorum. Devam edeceğim hatta benim hanım karaciğer nakli oldu, onun da dizleri ağrıyor, onu da getireceğim, o da burada çalışacak Allah nasip ederse" ifadelerini kullandı.

Yaşlılığa Meydan Okuyorlar

Yaşlılığa Meydan Okuyorlar

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.