Yeşilhisar Güzelöz Köyü

Yeşilhisar Güzelöz Köyü

Güzelöz köyü haberleri, güncel son dakika gelişmeleri, Güzelöz köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kayseri köyleri arasında yer alan Güzelöz köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yeşilhisar Güzelöz  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Güzelöz köyü son dakika gelişmeleri, Güzelöz köyüne özgü yemekler, Yeşilhisar Güzelöz  köyünün tarihi, Güzelöz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Güzelöz köyüne ait haberler, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Güzelöz, eski ismi Mavrucan, Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin Cumhuriyet döneminden önce kullanılan adı Yunanca Mavrucan olup 1928 itibâriyle yerleşim yerlerinin Türkçe isim almasını zorunlu kılan yasa ile mahallenin adı Güzelöz olarak değiştirilmiştir. Mavrucan Deresi'nin de bulunduğu tarıma ve hayvancılığa uygun vadide kurulmuş bir mahalledir. Köy eski bir Rum yerleşim yeridir. Rumlar 1920'li yıllara kadar bölgede varlıklarını sürdürmüşlerdir. Rumların yaşadığı dönemde özellikle üzüm tarımının ve şarapçılığın gelişmiş olduğu, günümüze kadar kalan bağlardan ve kaya oyma şaraphanelerden anlaşılmaktadır. Bölgedeki kiliseler, gizli geçitler ve "pörekler (gizlenme alanları) mahallenin, Hristiyanlığın Anadolu'da yayılmaya başladığı dönemlerden itibâren yerleşim alanı olarak kullanıldığına işâret etmektedir. Mahallede Hristiyanlığın ilk yıllarına ait otuza yakın kilise vardır. Kiliseler ve içindeki resimler zaman içerisinde tahribata uğramış olmakla birlikte, görülmeye değer turistik zenginlikler içermektedir. Mahallede Türk yerleşiminin 19. yy'ın ortalarından itibaren başladığı bilinmektedir. Köy 19. yy'ın ikinci yarısından itibaren özellikle Kırşehir-Çiçekdağı bölgesinden yoğun göç almıştır. Ayrıca hayvancılığa elverişli doğası nedeniyle Yeşilhisar (Karahisar) ve civarından da göç almıştır. Kayseri, Niğde ve Nevşehir illeri kavşağında bulunan köy, önceleri İncesu ilçesine, Yeşilhisar ilçe olduktan sonra ise Yeşilhisar'a bağlanmıştır.Kayseri iline 84, Yeşilhisar ilçesine 18 km uzaklıktadır.

 

 

Güzelöz , Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Güzelöz  Köyü Resimleri ve Güzelöz  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yeşilhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yeşilhisar Kayseri Arası Kaç Km? Yeşilhisar Hava Durumu? Kayseri Köyleri ve Yeşilhisar Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir. 

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kayserili iseniz Kayseri Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Kayserili Ünlüler arasında Yeşilhisar Güzelöz  Köyünde doğan biri var mı? Yeşilhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.