Yeşilyurt Çırdak Köyü

Yeşilyurt Çırdak Köyü

Çırdak Köyü Haberleri, Yeşilyurt Çırdak Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çırdak Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Çırdak Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Yeşilyurt Çırdak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çırdak köyü son dakika gelişmeleri, Çırdak köyüne özgü yemekler, Yeşilyurt Çırdak köyünün tarihi, Çırdak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çırdak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çırdak , Tokat'in Yeşilyurt ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çırdak Köyü Resimleri ve Çırdak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yeşilyurt Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Yeşilyurt Tokat Arası Kaç Km? Yeşilyurt Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Yeşilyurt Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Yeşilyurt Çırdak Köyünde doğan biri var mı? Yeşilyurt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çırdak , Tokat ilinin Yeşilyurt ilçesine bağlı bir köydür.

1859 yılında şu an Karaçay-Çerkes bölgesinde i Abazashta'dan gelen Aşharua Abazaların kurduğu bir köydür. 19. yüzyılda Dırmıçkıt olan bu köy tamamen yok edilmiştir. Geride kalanlar ise Elburgan ve Kubina da yaşamaktadırlar. Kurulduğunda Sivas Yıldızeli'ne bağlı olan köy şu an Tokat Yeşilyurt ilçesine bağlıdır.

Köyün esas ismi Dırmıçkıt'tır. Ancak Türkçeleştirme politikaları sebebi ve Çırdak isminin benimsenmesiyle bu isim unutulmuştur. Köyün adı, köyün ortasındaki tepedeki Çardaklı Haydar Bey Konağı'ndan geldiği hakkında rivayet vardır.

Köy daha sonra; Kürt ailelerinin göçünü alıp, Çerkes aile göçü vermiştir.Günümüzde köyde Çerkes ve Kürtler beraber yaşamaktadır. Esas ismini yitirmesine ve etnik yapısına eklemeler olmasına rağmen; köy Çerkes kültürünü yitirmemiştir.

Köyde doğal olarak Çerkes kültürü hakimdir. Köyün merkezi konumu, köy halkını diğer kültürlerle iç içe yaşattığından dolayı; köy halkı anadilini günlük hayatta kullanamamakta ve bundan dolayı gitgide yitirmektedir.Bunun haricinde hiçbir kültürel değerinden kopmamıştır. Düğünler ve diğer her türlü merasimler; Çerkes örf ve adetlerine göre yapılmaktadır. Köyde; psihalve, şipsi-basda, şelame gibi Kafkas mutfağının önemli tatları sıkça yapılıp yaşatılmaktadır. İstisnalar ; köy içinden veya çevre Çerkes köylerinden kız alıp verilerek,köyün kültür korumaya çalışılmaktadır.

Tokat iline 61 km, Yeşilyurt ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000      505

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.