Yozgat Büyükincirli Köyü

Yozgat Büyükincirli Köyü

Büyükincirli, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği:İlk önce Hacı Bektaş kasabası tarafından gelen bir göçer aile buradaki incir ağacının(o zaman orta pınar diye bilinen yerde bir incir ağacı varmış.

Lök beyleri düğün için sağa sola okuntu salarken,elçiler buradaki aileye okuntu verelim mi? diye beye sorarlar.Bey de herkesin davetli olduğunu söyleyerek okuntu salar.Göçer aile düğün hediyesi olarak bir deve getirir.Bey gelenlerle ilgilenir.Oturdukları yeri kendilerine verirse göçerlikten vaz geçermisiniz diye sorar.Aile kabul edince de orada yerleşip kalır.Daha sonra diğer aileler de buraya gelerek yerleşir ve köyün nüfusu artar.1970'li yıllarda yaklaşık 150hane yaşıyordu. (Celali İsyanları neticesi 16 yy. başlarında Yozgat Sancağı Alaca havalisi beyliği DONA bölgesinden, kuyucu murat paşa idaresince katliamdan kurtulan ve zorunlu iskana tabi tutulan Alevi Türkmenler, Yozgat merkez'e bağlı 24 ayrı yerleşim yerine yerleştirildiği, Kocakız köyüne'de (şimdiki ismi Büyükincirli köyü)3 aile gönderildiği, daha sonraki göçlerle 1955 yılı sayımında 390 hane olduğu...)
AVŞAR TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Köyün en önemli yemeği arabaşı ve omaçtır. Arabaşı; un, hamur ve tavuk suyuyla yapılır. Arabaşı, Yozgatın bütün köylerinde, özellikle misafirlere ve düğünde yapılır. Omaç ise; yufka, ekmek ve yumurta ile yapılır.
Yozgat merkezine 25 km uzaklıktadır.
Köyde karasal iklim etkindir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Nihat Şan
2004 - Nihat Şan
1999 - Nihat Şan
1994 - Nihat Şan

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca 15 yıldır kapalı bulunan okul Büyükincirli Köyü Derneğinin girişimleri ve Valiliğin onayı ile Kültür Evi'ne dönüştürülmüştür.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.