Yozgat Büyüknefes Köyü

Yozgat Büyüknefes Köyü

Büyüknefes, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köy adını Nefesoğlu adlı bir kişiden almıştır.Köyün gelenek ve görenek hakkında bilgi yoktur. Yozgat iline özgü testi kebabı, arabaşı ve madımak yöresel yemekleri arasındadır.


Yozgat merkezine 37 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Yer şekilleri tarıma elverişli olan (% 98,8) köyde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır. Yoğun olarak, tahıllar (buğday, arpa, çavdar, mısır), ikinci sırada baklagiller (nohut, fasulye, yesil mercimek) yetiştirilmektedir. Bunların yanı sıra sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, patates ve soğan gibi ürünler yetiştirilmektedir. Sulanabilir alanlar sınırlı olduğu için, sebze üretiminin önemi azdır. Genellikle; lahana, patlıcan, kabak, domates ve ıspanak gibi sebzeler üretilmektedir. iklimin sert oluşu ve depolama olanaklarının azlığından dolayı, meyve üretimi büyük boyutlarda değildir. Elma, armut, kayısı, vişne, üzüm, ayva, badem ve ceviz yetiştirilen başlıca meyvelerdir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Büyük Nefes (TAVİUM HARABELERİ) : Anadolu'ya Avrupa'dan gelerek yerleşmiş Galatlar'ın Trogmi adlı boyunun başkenti idi. Ya bizim köyümüz tarihi devirlerde bir devletin başkenti idi dostlar...M.Ö. 270 yıllarından M.Ö.100 yıllarına kadar yaklaşık 170 sene bir devlete başkentlik etmiştir köyümüz..Önemi böylece biline...O devirlerde nüfusu da on binlerle ifade ediliyordu...Yozgat'ın 30 km. batısında, Yerköy'ün 28 km. kuzeyinde, Boğazkale (Hattuşaş'ın 30 km. güneyinde, Ankara'nın 180 km. batısında yer alan koordinatlar içerisinde yer alan tarihin ilk çağlarından beri yerleşim alanı olduğu gözle görülebilen emarelerle sabit bir yerleşim alanıdır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2014 - Mustafa Akyol
2009 - Mustafa Akyol
2004 - Yaşar Seyhan
1999 - Aslan Kaplan
1994 - Yaşar Seyhan
1989 - Yunus Dal
1984 - Fahrettin Türkmen
1979 - Zeki SeyhanKöyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.