Yunanistan Ege’deki Geri Adım Atmak Zorunda

Yunanistan Ege’deki Geri Adım Atmak Zorunda

Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını değerlendiren Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, “Uluslararası hukuka aykırı olan bu anlaşma, Türkiye için yok hükmünde.

Mısır ile Yunanistan arasında imzalanan, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını değerlendiren Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, “Uluslararası hukuka aykırı olan bu anlaşma, Türkiye için yok hükmünde. Yunanistan, Ege’de olduğu gibi bu konuda da geri adım atmak ve Türkiye ile görüşmek zorunda.” dedi.
Yunanistan ile Mısır arasında, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşmasına benzer bir anlaşma imzalandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, anlaşmanın Türkiye için yok hükmünde olduğu açıklamasının ardından konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emekli Büyükelçi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Oğuz Çelikkol, Türkiye ile Yunanistan’ın Ege’de olduğu gibi Doğu Akdeniz’de de, deniz yetki alanları konusunda ciddi bir anlaşmazlık içinde olduğunu belirterek, “Yunanistan, Türkiye’yi de kendi kara sularına sıkıştırma politikasını, Doğu Akdeniz’de uygulamaya çalışıyor.” dedi.

YUNANİSTAN’IN MISIR’LA DENİZ SINIRI YOK

Yunanistan’ın, uluslararası hukuka aykırı olarak, hak iddia ettiği çok geniş bir deniz yetki alanı olduğunun altını çizen Dr. Oğuz Çelikkol, “Bu yüzden Türkiye’nin tepkisi çok yerinde. Yunanistan’ın Mısır’la bir deniz sınırı yok. O bölge, Türkiye’nin deniz yetki alanı ve Türkiye’nin kıta sahanlığı. Türkiye bunu Libya ile yaptığı anlaşmada tescil etmiş ve Birleşmiş Milletlere de bildirmiş durumda. İmzalanan bu anlaşmanın hukuki bir değeri yok.” diye konuştu.

SICAK ÇATIŞMA İHTİMALİNDE YUNANİSTAN’IN TAVRI BELİRLEYİCİ OLACAK

Anlaşmanın Türkiye ile Yunanistan arasında çatışmalara yol açabileceğine değinen Dr. Oğuz Çelikkol, “Türkiye’nin bu konuda tavrı çok net. Türkiye, Yunanistan’ın kendi kıta sahanlığında uluslararası hukuka aykırı olarak hak iddia etmesini kabul etmedi ve etmeyecek. Türkiye, buranın kendisine ait olduğunu gösterecek girişimlerde bulunacaktır. Bu konunun Yunanistan ile Türkiye arasında bir çatışmaya dönüşme ihtimali ise Yunanistan’ın, Türkiye’nin göstereceği tepkiye ve davranışlara karşılık vereceği yanıta bağlı.” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.