Zile Kurupınar Köyü

Zile Kurupınar Köyü

Kurupınar Köyü Haberleri, Zile Kurupınar Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Kurupınar Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Kurupınar Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Zile Kurupınar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kurupınar köyü son dakika gelişmeleri, Kurupınar köyüne özgü yemekler, Zile Kurupınar köyünün tarihi, Kurupınar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kurupınar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kurupınar , Tokat'in Zile ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kurupınar Köyü Resimleri ve Kurupınar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zile Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Zile Tokat Arası Kaç Km? Zile Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Zile Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Zile Kurupınar Köyünde doğan biri var mı? Zile Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kurupınar , Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür. 

Kurupınar Köyünün tarihi Roma döneminde Gaius Julius Caesar'ın Zile Kalesi Fethinden Önce Köy mevkinde ilk Karargahı Olarak Kullanıldığını Tarihi Roma Mil taşlarından ve Tarihçilerden Bilmekteyiz Bu gün Hala O Dönemlerden kalma Roma mil taşları Mevcut olup Köy Girişinde Haşimler Ailesine ait olan Bahçe Girişinde Yatır(evliya) olarak Bilinen Kabrin baş taşında kullanılmıştır yine Köy arazisinde Dikilitaş Olarak Bilinen aynı Zamanda Kral Yolunun Kavşak Mevki Olan Bugünkü Kazım Karabağ a ait olan Tarla Köşesinde Köy Büyükleri tarafından Mevcut olduğu Söylenen Roma mil Taşın Varlığından Haberdarız yine Eski dönemlerde Mevcut Yerleşik insanlara ait Tekne Taşları içerisinden İnsan Mezarları Yer yer ev ve bina Kazılarından çıkmaktadır. İlçenin güney batısında yer alan Kurupınar Köyü, önce Örenler mevkiinde kurulmuş olmasına rağmen, içme suyu yetersizliğinden şimdiki yere nakledilmiştir. Savcı Köyü, Osmanpmarı, Fatih, Kurşunlu ye Hacılar köyleri ile komşudur. İlk yerleşenlerin Emiroğulları ve Çobanlar aileleri olduğu söylenmektedir. İlçeye 6 km. mesafede olan köyün ulaşımında kış mevsiminde zorluk çekilmektedir. 89 haneden ibaret olan köyde, 1946 yılından beri eğitim ve öğretimin devam ettiği köye, 1983 yılında Devlet-Vatandaş iş birliği ile lojmansız 5 derslikli bir okul yapılmıştır. 87 öğrenci mevcuttur. Okur-yazar oranı % 96 olup prta öğretime devam eden öğrenci sayısı çok azdır. Suzi mahlasıyla tasavvuf şiirler yazan Ali Özkan Kurupınar Köyü halkındandır.

 

4000 dekarı sulu, 5000 dekarı kıraç olan arazide; ayçiçeği, şeker pancarı, mercimek, nohut ve tahıl yetiştirilmektedir. 310 büyükbaş, 446 küçükbaş hayvan mevcuttur ve az da olsa arıcılık yapanlara rastlanılmaktadır. Halk arasında karın ağrısının tedavisinde odun külünün suyunu içenlere rastlanılır. Köyün orta yerinde bulunan oldukça yaşlı kavak ağaçları evliya ve Kırklar diye bilinen mevkii halk arasında kutsal sayılmaktadır. Rivayete göre kırklar mevkiinden geçen gelin buradaki kavak ağaçlarının Tanrıya secde ettiklerini görür. Bunun doğruluğunu köylülere ispatlamak için de baş örtüsünü yerde yatan ağaçlardan birinin en uç dalına bağlar. Köye gittiğinde gördüğü bu olayı anlatır. Köy halkından bazı kişiler buraya gelip gelinin baş örtüsünü, ayağa kalkan kavaklardan birinin tepesinde görünce bu yer ve ağaçların kutsallığına inanırlar. Bugün bu rivayete inan köy halkı bahar aylarında yağmur duası için kırklar denilen mevkiye gelerek kurbanlar keserler.

Başka bir iddiaya göre kırklar mevkii ile bahsedilen kavak ağacı nın hiçbir alakası yoktur. Kavak ağacı kara dede denilen evliyanın(yatırın )bulunduğu yerdedir bahsedilen gelin doğrudur ama kırklarla alakası yok sabah yatırın karşısında bulunan çeşmeye su almak için gittiği çeşmeye eğilip su içen ağacı görür inanmazlar bana,diyede başındakı yazmayı ağacın tepesine bağlar adı da bu kavağın dede kavağı dır şiddetli bi rüzgarda yıkılmış şimdi yoktur şimdi orda sadece bir dut ağacı vardır.

Tokat iline 73 km, Zile ilçesine 6 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Yıllara göre köy nüfus verileri

2007      350

2000      501

1997      453

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde BİRLEŞTİRİLMİŞ TEK SINIFLI ilköğretim okulu vardır taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.