Zile Yaraş Köyü

Zile Yaraş Köyü

Yaraş Köyü Haberleri, Zile Yaraş Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yaraş Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Yaraş Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Zile Yaraş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yaraş köyü son dakika gelişmeleri, Yaraş köyüne özgü yemekler, Zile Yaraş köyünün tarihi, Yaraş köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yaraş köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yaraş , Tokat'in Zile ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yaraş Köyü Resimleri ve Yaraş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zile Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Zile Tokat Arası Kaç Km? Zile Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Zile Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Zile Yaraş Köyünde doğan biri var mı? Zile Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yaraş , Tokat ilinin Zile ilçesine bağlı bir köydür. 

Bugün Yaraş diye bildiğimiz köyün ilk yerleşim yeri Karaman pınarı civarıdır. 1700'lerin başında zorunlu iskan kapsamındaki fermanla yerleştirilmişlerdir. Çok kısa süren, Karaman pınarındaki ilk yerleşik düzene geçme teşebbüsleri. 1700'lerdeki Zile çevresindeki eşkıyalık hareketleri ve sık görülen Tâun (veba hastalığı) salgını sonucu büyük kayıplarla başlamıştır. Kayıplar o kadar çoğalmıştır ki çocuklar mezara heybelerle taşınmıştır. Yaşanan bu yıkıcı kırım sonrasında Ciğerbağ ile Yaraş'ın arasındaki ikinci yerleşimleri de kısa sürer kırım hala devam etmektedir. Ölümler Fatma'ları, İbrahim'leri 18'lerine gelmeden koynuna almaktadır.

 

1942 yılının ağustos ayında meydana gelen sel felaketinde 2 can kaybı ile birlikte, büyük maddi zarar görmüştür.

Tokat iline 99 km, Zile ilçesine 32 km uzaklıktadır. yolun 8 km'si stabilizedir. Yaraş köyü, Küçükaköz, Haramikışla, Sekikışla, Narlı-kışla Yapalak ve Acısu köyleri ile komşudur. Yaraş ve Haramikışla köyünün çıkışları Derekışla'ya çıkmaktadır. Bir orman köyü olan köyde ayrıca birçok çeşme bulunmaktadır. Rakım 900 m'dir.

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Kışlar çok soğuk, yazlar ise sıcak geçmektedir.

 

Yıllara göre köy nüfus verileri

2000      353

1997      287

2500 dekar olan köy arazisinin tamamı kıraç olup, arpa, buğday, nohut, mercimek, fiğ gibi ürünler yetiştirilmektedir. Tarımın yanı sıra, küçük ve büyükbaş hayvancılıkta yapılmaktadır. Yetiştirilen hayvanlar Kurban Bayramı'nda satılmaktadır.

1965 yılından beri eğitim ve öğretim yapılan köye 1985 yılında 2 derslikli 1 lojmanlı okul yapılmıştır. Ancak su anda yeterli öğrenci bulunmadığından eğitim taşımalı olarak yapılmaktadır. 2008'de köyde kanalizasyon sistemi kurulmuş ve su şebekesi bağlanmıştır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.