20 yaş ve altındaki çalışanların durumu ne olacak? Süleyman Soylu yanıt verdi

20 yaş ve altındaki çalışanların durumu ne olacak? Süleyman Soylu yanıt verdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı getirilen 20 yaş ve altındaki çalışan vatandaşların yasak devam ettiği sürece izinli sayılacaklarını açıkladı.

20 yaşından küçük işçiler ücretli izinli mi sayılacak? 20 yaş altı çalışanların durumu ne oalcak? Sokağa çıkma yasağı yarından itibaren hayata geçiyor ancak binlerce kişinin kafasında soru işaretleri var. 20 yaşından küçük işçiler sokağa çıkma yasağında ücretli izinli mi sayılacak? 20 yaşından küçük çalışanlar işe gitmezse ne olur? Sokağa çıkma yasağı nedeniyle işe gitmeyince kovulur mu?

Erdoğan'ın duyurduğu yeni tedbirlerin ardından gece yarısı itibariyle sokağa çıkma yasağının getirildiği 20 yaş ve altındaki çalışanların durumu merak konusu oldu.

"20 YAŞ ALTINDAKİLER İDARİ İZİNLİ SAYILACAK"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüştüğünü belirten Gazeteci Candaş Tolga Işık; "Az önce İçişleri Bakanı @suleymansoylu'ya sokağa çıkma yasağı getirilen 20 yaş altındaki çalışan vatandaşları sordum, "Yasak devam ettiği sürece çalıştıkları kurumlarda idari izinli sayılacaklar" dedi" ifadelerini kullandı.

20 yaş altına sokağa çıkma yasağı geldi

Başkan Erdoğan, 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı geldiğini duyurdu. 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı bu gece saat 24.00 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Peki kaç doğumlular sokağa çıkamayacak? 1 Ocak 2000 ve üstü doğumlular sokağa çıkamayacak.

20 yaş altı çalışanlar işçiler sokağa çıkma yasağında ne yapacak?

İş Kanunu gereğince işçiyi iş yerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması halinde, işverenin iş sözleşmesini derhal fesih hakkı mevcuttur.

İşçiyi çalışmaktan alıkoyan nedenler, işçinin çevresinde meydana gelmelidir. İş yerinden kaynaklanan nedenler bu madde kapsamına girmez. Örneğin iş yerinin kapatılması zorlayıcı neden sayılmaz. Ancak, sel, kar, deprem gibi doğal olaylar nedeniyle ulaşımın kesilmesi, salgın hastalık sebebiyle karantina uygulaması gibi durumlar zorlayıcı nedenlerdir.

İş yerinden kaynaklanan zorlayıcı nedenler ise (iş yerinin kapatılması, iş azaltılmasına gidilmesi gibi) bu kapsamda olmayıp, aynı kanunun 24/III maddesi gereği işçiye derhal fesih hakkı veren nedenlerdir.

Dolayısıyla koronavirüs salgını sebebiyle eğer ki işçi nezdinde işe gelmesini engelleyecek bir durum oluşur ise, mevcut salgın hastalık zorlayıcı neden olarak değerlendirilebilecektir. Salgın sebebiyle direkt olarak iş yerinde devlet eliyle önlem alınması (örneğin iş yerinin kapatılması) halinde ise, zorlayıcı neden iş yeri/işveren nezdinde meydana geleceği için işçinin zorlayıcı nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır.

20 yaşından küçük işçiler sokağa çıkma yasağında ücretli izinli mi sayılacak?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi, genel bir sokağa çıkma yasağı gelmesi halinde ve aksi düzenlenmedikçe, ilan edilebilecek sokağa çıkma yasağı süresine göre, işçilerin iş yerine gelmelerini 1 haftadan uzun süreli şekilde etkileyecek bir durum söz konusu olabilecek ve zorlayıcı neden oluşacaktır. Zorlayıcı nedenin devam ettiği bekleme süresi içinde 1 haftaya kadar her gün için işçiye yarım ücret ödenecektir. Zorlayıcı nedenin işçi nezdinde 1 haftalık süreden uzun sürmesi halinde, işverenin zorlayıcı nedene dayanarak ve kıdem tazminatı ödeyerek ancak ihbar tazminatı ödemeden iş sözleşmesini feshetme hakkı doğabilecektir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.