Açık Büfe İçin Öneriler

Açık Büfe İçin Öneriler

Yaz sezonunun gelişiyle başlayacak tatillerde gözümüzü boyasa da kilo aldıracak açık büfelere oldukça dikkat etmek gerekir.

Her ne kadar sıcak havalar iştah kapatıcı özellikte olsa da açık büfelerin tatlı menüleri  tam tersi etkiyi yaratmaktadır. Açık büfesi bir tatilde dikkat edilecek en önemli unsur porsiyon kontrolüdür.  Bir  tabak bir yemeği değil bir çok yemeği içermelidir. Yağsız veya yarım yağlı ürünlerin bulunduğu bir açık büfeyse özellikle sabah kahvaltılarında yarım yağlı ürünleri tercih edin. Günün geri kalanında yoğurt – ayran gibi ürünleri yine yarım yağlı tüketmeye devam edebilirsiniz.

acik-bufe-onerileri.jpg
Kahvaltıda:
Tabağınızın büyük bir kısmını domates-salatalık ve yeşillikler oluşturmalıdır.  Yarım yağlı peynir varsa tercihiniz yarım yağlı peynir olmalı. 2 dilim kadar peynir tabağınızda mutlaka bulunmalıdır. Tercihinize göre haşlanmış yumurta, omlet veya menemeni mutlaka kahvaltıya mutlaka dahil edilmelidir. Geri kalan tabağınızın küçük bir bölümüne ise birer tatlı kaşığı olmak üzere bir çeşit reçel ve bal ekleyebilirsiniz. Son olarak 1 avucu dolduracak şekilde ceviz-fındık-badem  ve 3-4 adet zeytin tabağınızda bulunması gerekenler.
Kahvaltıda kahvaltılık çeşidi bol olduğu gibi ekmek kısmı da oldukça cezbedici hamur işleri ile doludur.  1-2 dilim tam buğday ekmeği veya yarım simit kahvaltınızda tüketmeniz gereken ekmek çeşididir.Tam buğday seçenekleri varsa yarım porsiyon olarak tam buğdaylı poğaça tüketebilirsiniz. 
Uzun soluklu bir tatilse 2-3 günde bir yoğurt içine kuru ve yaş meyveli bir karışım hazırlanmalı bu sayede kabızlık önlenmelidir.  Eğer imkan varsa ara öğün olarak da tüketilebilir.

Öğlen ve Akşam Yemeklerinde:
Öğle ve akşam yemeklerinden önce mutlaka 1- 2 bardak ılık su içilmlidir.Öğlen ve akşam eksik tutulmaması gereken en önemli şey bol yeşillikli bir salatadır. Üzerine 1 tatlı kaşığı yağ eklenebilir. Öğlen zeytinyağlılardan oluşan bir tabak akşam ise et/tavuk/balık seçenekli ızgara tabağı daha dengeli bir kan şekerine sahip olmanızı ve aşırı bir açlık yaşamada yemeklerden daha küçük porsiyon almanızı sağlayacaktır. İsteğe bağlı olarak akşam yemeklerine 1 kase sebzeli veya domatesli bir çorba eklenebilir.  Pilav veya makarna 3-4 kaşığı geçmeyecek şekilde yemeklerin yanına eklenmelidir. Bulgur pilavı var ise önceliğiniz bulgur pilavı olmalıdır.Yemekle birlikte light içecek, maden suyu veya su tüketilebilir.  Alkol alınacak ise 1 kadeh şarap öncelikli tercihiniz olmalıdır. Tatlı tercihleriniz sütlü tatlıdan yana olmalıdır. Gün içinde yüzme veya yürüyüş gibi fiziksel aktiviteniz fazla ise duruma göre günde 2 küçük sütlü tatlı tüketebilirsiniz.

Ara Öğünlerde:

5 çayları en tehlikeli öğünlerden biridir. Çeşitli börekler, kekler,gözlemeler ve poğaçalar güneşten yorulanlar için oldukça cezbedici  edici olabilir ve 1-2 porsiyon yeterli olmayabilir.  Bu yüzden ara öğünlerde mümkün olduğunca meyve tüketilmelidir. Meyveye alternatif olarak  top dondurmada tercih edilebilir.
Tatilde bolca su içmek unutulmamalıdır. Günde 3 litre kadar su içilmelidir. Fiziksel aktivite yapmak için bolca imkanınızın olduğu tatilde bolca yüzmeyi ve yürümeyi ve bir de koruma olmadan güneşe çıkmayı unutmayın. İyi tatiller dilerim.


Diyetisyen İdil ANNAÇ

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.