Adana Boşnakları Markale Katliamını Andı

Adana Boşnakları Markale Katliamını Andı

Adana’nin en eski ve köklü Boşnak derneği Adana Bosna Kardeşlik Derneği,5 Şubat 1994’te gerçekleşen Markale Katliamını kınadı

Adana Boşnakları Markale Katliamını Andı

Adana’nin en eski ve köklü Boşnak derneği Adana Bosna Kardeşlik Derneği,5 Şubat 1994’te gerçekleşen Markale Katliamını kınadı.

Dernek başkanı Ferhat Gezer, yaptığı yazılı açıklamada,aslında Boşnak tarihine bakıldığında 10 farklı dönemde katliama maruz kalan millet oldukları için belki her gun bir katliam veya olayı anabileceklerini belirtti.. Gezer,” Boşnaklar dünyanın en mazlum milletlerinden biri..10 dönemde büyük soykırımları maruz kalmışlar.. Ama bizler Alija İzetbegovic’in dediği gibi unutmayacağız ama düşmanlık da beslemeyecegiz..Ama unutulan soykırım tekrarlanır prensibinden hareketle bu acı günü hatırlıyoruz..Allah o gün ve ikinci Markale Katliamında hayatını yitirenlere gani gani rahmet eylesin” dedi.

Bilindiği üzere 5 Şubat 1994’te Sarajevo’daki pazar yeri Markale Sırp topçusu tarafından bombalanmış ve 68 şehit ve 144 yaralı insan olmustu.

Bosna'daki savaşta, 68 kişinin hayatını kaybettiği, 144 kişinin yaralandığı Markale pazar yerinde meydana gelen katliamın tanıkları ve kurban yakınları konuştu Katliamdan yaralı olarak kurtulan Banda: "Beni kucakladıklarında gördüğüm tek şey etrafa saçılmış insan parçalarıydı" Katliamda kardeşini kaybeden Music: "Pazar yerinde kimin öldüğünü, kimin yaralandığını ayırt etmek imkansızdı. 

Markale Katliamı Nedir?

5 Şubat 1994'te Sarayevo'daki Markale Pazarı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından düzenlenen saldırıda 68 kişi öldü ve 144 kişi yaralandı.

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Radovan Karaciç, olaydan sonra düzenlediği basın toplantısında, Sırp tarafının bombalama eyleminde hiçbir sorumluluğu olmadığını iddia ederek, "Bu katliam, Müslüman liderliğinin soğukkanlı bir cinayetidir" dedi.

Öte yandan NATO, Sırp güçlerine yönelik bir ültimatom yayınlamış ve bu ültimatomda Sırpların Saraybosna’dan ağır silahlarını çekmesi ya da bu silahları BM kontrolüne bırakması gerektiğini ifade etmiştir. NATO, Sırp güçleri eğer Saraybosna’dan 20 kilometre dışarıya çekilmezse ve ağır silahlarını BM kontrolüne bırakmazsa hava saldırılarına başlayacağı konusunda uyarmıştır. Sırplar ültimatomun şartlara uymak zorunda kaldı.

28 Ağustos 1995'te Saraybosna'daki Markale pazarına Sırp Cumhuriyeti Ordusu tarafından atılan bombanın patlaması sonucu 37 kişi öldü, 90 kişi de yaralandı. 30 Ağustos 1995'te, en son UNPROFOR askeri de Bosna Sırp topraklarından ayrılır ayrılmaz NATO uçakları Sırp Cumhuriyeti’nde seçilmiş bazı hedeflere bir dizi hassas vuruş yaptılar. Bosna Sırp askeri birliklerine yönelik NATO bombardımanı için gerekçe olarak Sırpların Markale'deki silahsız Boşnaklara karşı saldırısı ve Srebrenitza katliamı gösterildi. Hırvat, Boşnak ve NATO operasyonları karşısında uzun süre dayanamayan Sırp birlikleri, Ekim ayında teslim oldu.

Haber: Şevket KOÇ-BOŞNAK MEDYA

Kaynak:https://bosnakmedya.com/adana-bosnaklari-markale-katliamini-andi/

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.