Adana Ceyhan Dutlupınar Köyü

Adana Ceyhan Dutlupınar Köyü

Dutlupınar, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.mahallenin adı köy meydanın daki merkezdeki pınar ve çevresindeki dut ağacının çok olmasından dolayı dutlupınar adını almıştır.

Şu an o pınar köy halkına köy çeşmesi olarak hizmet vermektedir.Yani pınar depo yapılarak çeşmeye dönüştürülmüş ve üzeri kapatılmıştır.Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri Yörük Türkmenleri örf ve adetlerine bağlı bir köydür. Mahallenin tamamı Yörük Türkmenidir.

Geleneklerine sahiptirler. Şehir merkezine biraz uzak olduğundan dolayı hala özünden ödün vermemiş fazla dışarıdan katılım olmamasından dolayı eski adetlerine bağlıdırlar. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ana temel olsa da yeni nesil sosyal imkânlardan yararlanabilmek için çevre sanayi bölgelerinde iş yapmaya büyük önem vermektedir. Yani sosyal güvence ön plana çıkmaktadır.

Düğünleri hala eski atalarımızdan gördüğümüz gibi devam etmektedir. cuma günü bayrak kaldırma dediğimiz merasimle başlar cuma namazından çıkan cemaat düğün evine davet edilir. gelen köy halkına yemek ikram edilir. dualar okunur ve düğün merasimi başlar. genellikle davullu dediğimiz yani çalgı lı olur zaman zaman mevlüt ile yapılır. cumartesi kız evinde kına merasimi olur gelinin eline kına yakılır pazar günü kız evine gelin almaya gidilir ve gelin alınır oğlan evinde düğün sona erer.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Yemekleri .içli köfte,bulgur pilavı,analı kızlı ,mantı , dolma gibi ana menüden oluşur.tatlı olarak yemekyen sonra aşure ve sütlaç yenir.
Adana iline 65 km, Ceyhan ilçesine 22 km uzaklıktadır.osmaniye organize sanayi bölgesinede 19 km civarındadır. köye sıfır otaban yolu geçmektedir. ve aynı zamanda osmaniye adana sınır bölgesi konumundadır.

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.