Adana Ceyhan Irmaklı Köyü

Adana Ceyhan Irmaklı Köyü

Irmaklı, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.eskı ısmı Yılkı Bucagidir ondan once de Mahmudiye olarak ta bilinir(oc) geçmiş dönemde büyük ve yeşil alana sahip olan mahallesimüzde yılkı atları yaşarmış.

O yüzden mahallesimüzün adı yılkı bucağı olarak adlandırılmıştır.kim ne düşündüyse sonradan ırmaklı olmuştur.
Mahallenin gelenek, görenekleri hakkında bir bilgi yoktur ama burma pide,kabaklı pide,dızmana gibi lezzetli börek ve pideleri vardır.Tatlılardan muska tatlı,öküz ünüğü, sutlu ve pirincli kabak tatlisi en yapılan ceşitlerdendir "(Adnan Çakır)" her evin onunde firini olup yufkadan ziyade somun ekmek yapilir ve yenir (oc). mahallesimüzde genel olarak kerpiç evler bulunur.bunlr bembeyaz badanalı bahçelerinde rengarenk çiçekler bulunan tertemiz evlerdir.

İnsanları misafirperver güleç yüzlü ve yardım severdir.cenaze,düğün,bayram gibi günlerde herkes birbirinin yardımına koşar,birlik ve beraberlik içerisinde herşeyin üstesinden gelinir.babaanne.anneanne yerine kocaanne,yenge yerine gelin abla.çocuklarına kız veya erkek fark etmez oğlum diye hitap edilir.düğünler üç gün üç gece sürer,kadınlar ve erkekler bir arada eğlenir,eskiden delikanlılar sevdiği kız oynamaya kalktığında havaya tabancayla kurşun sıkar diğer delikanlılar birdaha o kıza bakmamaları gerektiğini anlarlardı.mahallesimüz ileri görüşlü ve aydındır,mahallesimüzden bir bakan ARİF SEZER çıkmıştır.doktorlar,mühendisler,öğretmenler,iş adamları gibi birçok aydınımız vardır.

Dışarıya göç az miktarda olsa da gidenler baglantilarini tamamen kesmemislerdir (oc),şehirlerde yaşayanlar bayram,düğün,tatil gibi günlerde mahallesine gelir.Irmağıyla,yemyeşil merasıyla,uçsuz bucaksız tarlalarıyla,planlı oturum alanıyla,nergiz kokulu bir muhacir ve gocmen mahallesi.ÖZCAN ÇAKIR.mahallesimüzün ön kısmından su kanalı arka kısmından ise ırmak geçmektedir.küçük ama hoş ve şirin bir köydür.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Adana iline 80 km, Ceyhan ilçesine 35 km uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Tarım ve hayvancılıkla sağlanmaktadır. Başlıca tarım ürünleri; buğday, mısır, soya, pamuk ve karpuzdur.
Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum