Adana Ceyhan Kılıçkaya Köyü

Adana Ceyhan Kılıçkaya Köyü

Nogay Türklerinin kurdugu bir köydür.Tahmini kuruluşu 1800 yıllarıdır. Köy adını yakınında bulunan Kılıçkaya dağından almıştırMahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Kilickayada yasayanlarin cogu bir bolumu nogaylardan olusmaktadir.zaten kurulusunuda nogaylar yapmistir.en populer kahvaltiliklari nogaylarin cayidir bu cay sut su ve caydan olusur nogaylar icin tereyagi ile birlikte nefis bir hal alan kahvaltiliktir.

Köylülerin kendilerinin inşaa ettiği topraktan yapılmış kümbet fırınlarının ekmeği çok lezztidir. mahallede düğünler 3 gün 2 gece sürer ilk gün cuma namazından sonra bayrak dikimi denilen adetle başlarki bu adet de bayrak düğünü yapan erkek evinin enyüksek yerine asıl amaç etraftan görünler gelsinler ve düğünü şenlendirsinler. milletimiz ve devletimiz daimi olsundur.ayrıca cuma günleri okuntu dağıtma işlemi olurki bu köy halkının havlu veya benzeri hediyelik kumaşlar hediye edilerk davul zurna eşliğinde düğüne davet edilmesidir.davucu ve düğün evine yakın akaraba birkişi mahallenin tamamını gezer ve hediyeler her kapıda davul çalınarak dağıtılır.

Öğleden sonra gelinin ceyizleri baba evinden alınarak oturacağı eve hep birikte serilir.aksama düğün evine yakın akraba kisiler düğün evine toplanır.ikinci gün yani cumartesi günügndüz yemekler yapılır ve gündüz gelenmisafirlere ikram edilir.aksam düğün ız evinde kına gecesi ile başlar alkol almak isteyenlere ayrı bir kösede erkek evinde davulzrna esliğnde alkol ve meze verilir.diğer tarafta ise alkol almayan insanlar eğlenirler.gece saat geceyi bölünce alkol alanlar davulzurna esliğinde köy halkından düğün yapan ailenin arasının iyi olduğu dostlarından tavuk toplarlar.bu tavuklar meze olarak hazırlatılır ve damat ile geline yedirilir.

3. gün ise gelin alma olur.gelin baba evinden alınır gekini o ailenin önde geleni aileye sözü geçen erkek evden çıkartarak damada teslim eder.gelin alınınca damadın baba ocağına getirilir ve geli ile damadın bası üzerinde mahallenin tellalı bağırarak kırkım adı altında yeni çifte para toplamaya başlar "darısı oğlunuza kızınıza" diyerek yardım verenlere tesekür ederek toplanan paranın ve altınların toplamını açıklayarak bu işleme son verilir.fakat gelinler kayınbabasından bir hediye almadan kırkım alanından eve geçmez. daha sonra damat geli kaynana ve kayınbabalar oynarlar. buarada oynayanların üstüe buğday seker.cerez ve para krısımından olusan ve boluğu simgeleyen hediyeler atılır ve düğün sona erer. pazartesi veya salı günü kadınlar arasında mevlüt .kuran okunur.düğün böylece son bulur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Adana iline 68 km, Ceyhan ilçesine 23 km uzaklıktadır. güney cephesi akdeniz kıyısına kadar ormanlık olup yükseltisi 150m dir yazları ceyhan ilçesine göre daha serindir.mahallenin içinen geçen ve kışın akan iki adet dere vardırbunlardan biri değirnen gölü dersi diğeride mahallenin deresi adındadır.mahallenin güney doğusunda kılıçkaya dağı adında birdağ vardır kayalık olan bu dağda keklik popilasyonu oldukca fazladır.kuzey dogusunda efem kayası isminde fundalıkların sıkca olduğu bir dağ vardır.koca yatak.kavlak tepe.hendekarası.kocabahce.dagarkası.degirmentas.meseli.malaz.pörenk.sırkıntıl.bağlar.küçükgöz.cin çukuruarmutlu.damlar.evcialtı köylünün kulandığı tarım alanlarına ait yer isimleridir.kışları ılık ve yağışı geçer tarihnde kar çok az yagmıştır.kış ayı kasımda başlar nisanda havalar ısınır ve dolu yağabilir.
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.kar yağmaz.mart nisan ve mayıs aylarında dolu yagabilir.
Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. köy halkı 1995 li yıllardan bu yana yerfıstığı yetiştiriciliği ile ekonomisini düzeltmiştir.2006 yılında yapımı başlayan ve 2009 yılında yapımı tamamlanacak olan sulama şebekesinin köy ekonomisine büyük katkıları olacağı düşünülmektedir. Son yıllarda yağlık açiçeği yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak ilk okul 3. sınıfa kadar eğitim vermektedir diğer öğrenciler doruk kasabasına taşımalı eğitime tabi lerdir. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi ve ads vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahalleden ceyhan ilçesine günlük 4-5 dolmuş seferi vardır elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.