Adana Ceyhan Üçdutyeşilova Köyü

Adana Ceyhan Üçdutyeşilova Köyü

Üçdut-Yeşilova, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin adını mahallenin kurucusu ve soyadını köye veren Hasan Üçdut koymuştur.Asıl olarak Erzurum`dan Ceyhan`a göç etmiş olan Hasan Üçdut köye üç adet dut ağacı diktirmiştir.

Bunun neticesinde mahalleninüde isimlendirmiştir;halihazırda mahallede dut ağaçlarından biri hala mevcuttur.Hacı Üçdut ve Şükrü Üçdut Hasan Üçdut`un kardeşleridir.

Şükrü Üçdut kurtuluş savaşı sırasında Çukurova'nın kurtuluşunda önemli rol oynamış vatanperverlerdendir; Ceyhan,Kozan tarihinde ayrıntılarıyla icraatları mevcuttur.

Şu anda Hasan Üçdut`un kızı Sevim Üçdut Üçdut mahallesinde yaşamını çiftçilikle devam ettirmektedir.Yeşilova ise Üçduttan çok uzun yıllar sonra Adnan Menderesin öncülüğünde getirilen muhacir(göçmen) nüfusuyla sonradan kurulmuş,Üçdut`un 1 km kuzeyinde olan bir köydür.Adnan Menderes`in siyasi olarak Hasan Üçdut ile ters düşmesi sonucunda Hasan Üçdut`un tarlalarının büyük çoğunluğu Yeşilova mahallesi mensuplarına dağıtılmıştır.Üçdut mahallesinde yaşayanların %80`i akraba,hısımdır ve Yeşilova mahallesinde yaşayanlarla dostluk dışında herhangi bir kan bağları bulunmamaktadır.

CEYHAN İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER KİMDİR?

Köy 3 mahalleden oluşmaktadır. bunlar YEŞİLOVA,YÖRÜKLER,ÜÇDUT mahalleleridir. Her mahallenin kendine has yemekleri vardır.noğay çayı -tarhana - içli köfte - mahtı -yüzük çorbası- sıkma - börek - yufka ekmek - macır somunu son zamanlarda adana kozan ve ceyhanda mahallesimüzün somunu meşhurdur-macır pidesi - tavuk dolması - kaburga dolması -yaprak sarması- fırında kaymaklı dolma-karakuş tatlsı - öküzünüğü tatlısı.

Adana iline 50 Ceyhan ilçesine 30 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum