Adana Çukurova Kabasakal Köyü

Adana Çukurova Kabasakal Köyü

Kabasakal, Adana ilinin Çukurova ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tıcaret de yapılmaktadır esnaftırlar.

Köyün tarihi eskilere dayanmakla birlikte OĞUZ-TÜRKMENLERİN , BOZOK koluna, mensupturlar ve 1000-1100 yıllarda Selçuklular zamanında şu anki Suriye topraklarından (Halep dolayları) bugünkü topraklara gelip yerleşmişlerdir. Ayrıca aynı aşirete bağlı 40 dan fazla köy vardır. Türkiye'nin değişik yerlerinde (Adana, Sivas, Kayseri, K.Maraş, Dörtyol, Diyarbakır, Van, Hatay, Musul, Kerkük, Süleymaniye ayrıca İran Urmiye topraklarında) bu aşirete bağlı yerleşim yerleri vardır.

OĞUZ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Yemekleri genellikle "Yüzük Çorbası", "Dövme Pilavı" ,"kuru fasulye", "karnıyarık", "şiş kebap" Cenazelerde yemekleri ise ilk gün köy halkının getirdigi yemeklerdir.

7. güne cenaze evinde gün içinde belirli aralıklarla KURAN-I KERİM okutulur. Cenaze evine YAS yeri denir. Yas yerine yemek ihtiyacı ve diğer ihtiyaçları Akrabalar, Köylüler tarafından karşılanır. Yas yerine Taziye ziyaretine gelen Kişileri Akrabalar ve Köylüler tarafından ağırlanır.

7. gün ise cenaze evi; köy halkına ve akrabalarına ölen kişinin hayrına kuran-ı kerim ve mevlüt okutur. Baş sağlığına gelen kişileri Yöresel yemekler ikram eder. Aynı şekilide Merhumun 40. günü ve 52. gününde kuran-ı kerim okutulur. Sonra sene bir defa bu olay tekrarlanır.

Düğünler de ise Davullu zurnalı eğlenceler 4 gün sürer. 1. gün Perşembe günü Çevih taşıma ve gelin evi yerleştirme; 2. gün Gelin ve Damat kınası yakılır. 3.gün Düğün öncesi Kız evinde nişan yapılır. 4. Gün ise Damat evinde düğün yapılır. 5. gün evlenen çiftler için kuranı kerim ve mevlüt okutulur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.