Adana Feke Güzpınarı Köyü

Adana Feke Güzpınarı Köyü

Güzpınarı köyü hangi ilimizdedir? Güzpınarı köyü haberleri için tıklayın! Güzpınarı köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Güzpınarı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Feke Güzpınarı köyüne nasıl gidilir? Güzpınarı köyünde vefat edenler?

Güzpınarı Köyü Hangi ilimizdedir?

Güzpınarı köyü haberleri için tıklayınız! Güzpınarı köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Güzpınarı, Adana ilinin Feke ilçesine bağlı bir köydür.Köyün eski adı "Kisenit" iken sonradan "Güzpınarı" olarak değiştirilmiştir. Bu köy çok eski bir tarihe sahiptir Köyün camisi ise, tarihi eser denebilecek kadar eskidir.

1980 tarihi itibariyle yaşayan hiç kimse caminin yapiliş tarihini bilememektedir. Yine 1980 itibariyle Caminin 450 yillik oldugu tahmin edilmektedir. Eskiden bütün yakin köyler cuma namazini bu camiye gelerek kilarlardi.

Osmanli döneminde bu caminin yakininda bir medrese vardi. Bu yüzden olsa gerek, bu köy degerli insanlar yetistirmistir. Haci Omer Efendi bunlardan biridir. Kadilik yapan bu alim sahis, fazla maas aldigi gerekcesiyle kendisini devlete sikayet eden bir dürüstlüge de sahipti.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Ayrica yeniceri lerden Kamil Efendi bu köyden cikan ikinci kadidir. Daha sonra bu köyden Ahmet HOCA(Yeniçerilerden) Molla Ali (Yeniçerilerden) Abbas hoca (Belen mahallesinden) köye önderlik eden kisilerdir.

Okkes hocayı da anmadan gecmek olmaz Okkes hoca (YENICERI) Cumhuruyet donemınde koyun ımamıdır bu koyde baslayıp yıne bu koyde emeklı olmus ve hakkın rahmetıne kavusmıstur Bu köye, yerlesen halk genellikle baska yerlerden gelmislerdir. Güzpinari köyü üc mahalleden olusmaktadir.

Belen mahallesi, orta mahalle ve Yeniçeri Mahallesi. Yeniçeri mahallesi bu ismi Yeniçeri ocagindan gelen Ahmet adinda bir sahistan alir. Bu mahallede daha önce üc kabile yasardi. Gula (KULA) Ali kabilesi, Kara Veli kabilesi ve şimdiki Gökoluk kabilesi. Zamanla bir öldürücü salgın hastalik dolayisiyla bu üç kabilenin tamamı ölmüs.

Fakat sadece Simdiki Gökoluk Kabilesinden Süleyman (Süleyman koca) adında bir kişi sağ kalabilmiştir. Onun neslinden gelenler hala bu köyde bulunmaktadirlar. Dolayisiyla mahallenin en eski yerlesik kabilesi bunlardır.

Daha önce bu mahalle köyün Demiroluk denen yerindeyken daha sonra dere boyuna inmislerdir. Bu köyden birinci dünya savasinda yemen cephesine gidip, sonra yaya olarak köye ulasan Ali onbasi(Yigen) ve Ahmet Hoca meshur kisilerdir. Belen mahallesinden istilal harbinde cete komutani Yusuf Cavus da anilmasi gereken diger bir sahsiyettiir.

Köyden Gökoluklarin dedesi "İsmail" Canakkale savasina gidip, haber alinamayanlardandir. Ayrica Yeniçerilerden Ali'nin dört oglundan ücü bu savasa gidipte bir daha haber alinamayanlardandir.

YENİÇERİLERDEN Ahmet çavuş oğlu mehmet çavuş harb gazisi saimbeyli savaşında belinde fişşekli patlamış, kayseri hastanesinde tedavi görmüş, iyi olmaz diye doktorlar rapor vermiş, eve getirmişler ve 3 yıl içinde şifa bularak iyi olmuştur.

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İyileştilten sonra evlenmiş ve 7 oğlu 2 kızı olmuştur. oğullarindan ikisi küçük yaşta vefat etmiştir. diğer oğulları: 1. mehmet ali yeniçeri 2.ÖMER YENİÇERİ 3.Ahmet yeniçeri 4.mustafa yeniçeri 5.ali yeniçeri

GÜZ PINARI KÖYÜNDE ŞİFALI İÇME SUYU KAYNAĞI VARDIR. ALLAH TARAFINDAN YER ALTINDAN KAYNAYAN BU SUYU İÇEN İNSANLAR; BAĞIRSAK KURDU, KIL KURDU, BÖBREK TAŞI, GRİP VE SOĞUK ALGINLIKLARINA KARŞI ŞİFA BULUYORLAR.

ŞİFALI SU İLE DUŞ ALINMASI DURUMUNDA, VÜCUTTAKİ SİVİLCELER VE DİĞER YARALAR KISA SÜREDE KAPANIP İYİLEŞMEKTEDİR.Yemekler:en ünlü yemeği yeniçerilerin yaptığı kendilerine özgü yeniçeri çorbasıdır.

Köyün geneli her gün bu çorbayı yapar içer. çok lezzetlidir (Nasıl bir çorba bu yeniçeri çorbası??????!). ayrıca, Tarhana corbasi, Tevek ve kabak cicegi sarmasi, Sütlü corba,Topalan corbasi, biddiric corbasi, Yüzük corbasi, Armut hosafi, Havuz, Incir receli, Kabakli, Paliza
 

Cırrık çorbası(kısaca yapılışı: Cırrık kuşunun eti et tahtası üzerinde kemiğiyle birlikte dövülür ve iyice kıyılır, 2 kuş etine 2 baş soğanla ve yeterli baharatları atılr ve kavrulur, yüzük çorbasının diğer adı ve yapılış şekli ve asıl yüzük çorbası cırrık etinden yapılan çorbasıdır.. Deneyin tadına doyamayacaksınız. :) Köyün gelenek, görenek hakkında bilgi yoktur. Adana iline 154 km, Feke ilçesine 32 km uzaklıktadır.

Köy,daglik bir yapiya sahiptir. Kisin kar yagar. Dere boylarinda büyük cinar agaclari, daglik bölgelerde yüksek cam agaclari, ardic cesitleri, sedir agaci ve bir cok zengin agac türü bulunmaktadir. Temiz havasi ve güzel sulariyla dikkat ceker. Adana'nin yazin bunaltici sicagina inat, köyde müthis bir yayla havasi hissedilir.

Bu yüzden Köy halkindan olup da emekli olan bir cok vatandas bu güzelligi firsat bilerek yazin köyde yayla yapmaktadirlar. Köyde ayrıca bir "Sifali su" bulunmaktadir. Bu su hem icilmekte hem de banyosu yapilmaktadir.

Bu su Bir cok hastaliga iyi gelmektedir. Örnegin: Böbrek taslari, Spastik kolon, mide ve bagirsak parazitleri, girip, nezle, isilik bunlardan bazilaridir. Bu suyu bilen insanlar Kayseri, Kahramanmaras ve Adana gibi yerlerden her yaz mevsimi buraya akin ederler. Bazi insanlar her yil bu suyu icmeye gelmektedirler.

Ne yayık kı su akıyor bazıları bu altın degerındekı suya bakıyor Yıllardır buraya kopru yapılacak hızmet gelecek!!!!!?? (duyanlar el kaldırsın)Köyde, "Akdeniz toros dag iklimi" görülür.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Gecim sartlari oldukca zordur. Traktör kısmen kullanilmaktadir. Tarlalar genelde engebelidir. Bu yüzden genc nüfus köyden şehire yönelmiş durumdadır.

Hayvancilik ise daha ziyade kil kecisi ile devam etmektedir. Arazi ormanlik oldugundan keci besleyen vatandaslar orman idaresiyle sorun yasamaktadirlar. Köyde 3 tane market vardir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.

Köyün kanalizasyon şebekesi yoktur,içme suyu şebekesi2008 de gelmiştir. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asvalt degildir. Bu yüzden yaz mevsiminde yollardan her araba gectiginde büyük bir toz bulutu yükselir.

Yol elektırık ve telefon hızmetı cıvar ıllerın koylerınden cok gerıdır Köyde elektrik vardır Sabit telefon ıptal olmustur.Internet baglantısı ıse cok problemlıdır (Goruntulu gorusmek ve fılm ızlemek cok zordur)

GÜZPINARI KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

GÜZPINARI KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Güzpınarı köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Feke Güzpınarı köyüne nasıl gidilir?  ​Güzpınarı köyünde vefat edenler?

Güzpınarı köyü resimleri,Güzpınarı köyü Videoları,Güzpınarı köyü facebook,Güzpınarı köyü geçim kaynağı nedir? 

Güzpınarı köyünde düğünler nasıl yapılır? Adana Güzpınarı köyü cinayeti.

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum