Adana İmamoğlu Uluçınar Köyü

Adana İmamoğlu Uluçınar Köyü

Uluçınar, Adana ilinin İmamoğlu ilçesine bağlı bir köydür.Uluçınar Köyü Kurtuluş Savaşı yıllarında kurulmuştur. Tahtacı Türkmeni olan Uluçınarlılar o yıllarda konar-göçer olarak yaşamaktaydılar.

Yaz aylarında Pos Orman İşletmesinde orman işleri yaparak geçimini sağlayan köylüler, kış aylarında bu gün Uluçınar Köyünün bulunduğu Seyhan Nehrinin kenarında, etrafı dağlar çevreli ve ormanlarla kaplı güzel vadide oturmaktalardı. Bu alanı (nehir bükünü) 3-4 yıl kadar kışlık oturma yeri olarak kullandıktan sonra, Uluçınar Köyünde ilk ev 1926 yılında toprak dam olarak kurulmuştur.

Kurucusu, bu günkü Çocuklu,Ak,Dönmez, Yıldız, Taşçı ve Kıroğlan sülalesi dir. Bu nedenle Uluçınar Köyünün kurucusu Çocuklu, Ak, Dönmez, Yıldız, Taşçı ve Kıroğlan sülalesi dir. Daha sonra bunu diğer evlerin kurulması takip etmiştir. "Çardak" diye adlandırılan ağaçtan barakalarda oba halinde yaşayan Türkmenler böylece yerleşik düzene geçmişler ve köylerini kurmuşlardır. İlk yıllarda köy statüsü bulunmayan Uluçınar, uzun yıllar Musulu-Mantaş Köyünü bağlı kalmıştır. Köy satatüsüne ancak 1950 li yıllarda kavuşmuştur. Köyün ilk muhtarı Dur Ali Taşçı'dır. Seyhan Nehri kenarında kurulu Uluçınar Köyü, yapımı sürmekte olan Yedigöze Barajı`nın suları altında kalacağı için, köylünün ev ve arsaları Baraj yapımını sürdürmekte olan Sanko Holdingin yan kuruluşları tarafından 2008 yılı içinde istimlak edilmiştir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Halkının büyük bir kesimi Adana da Kışla Mahallesinde oturan Uluçınar Köylüsü geçimini nakliyatçılıktan temin etmektedir. Bu arada esas mesleği olan tahtacılığa da devam eden çok sayıda köylü türküyenin hemen hemen her ilinde ve ilçesinde geçimini bu sektörden kazanmaya devam etmektedir.nakliye sektörünün kötüye gitmesi nedeniyle köyün birçok kesimi günümüzde tahtacılığa geri dönmektedir.


Uluçınar Köyü kurucuları: Kara Mehmet Çocuklu, Mehmet Giritli Ak, Gani Goca Dönmez, Gobil İsamail Yıldız, Takır Hasan Taşçı ve Koca İsmail Kıroğlan
Uluçınar çok zengin bir mutfağı olan köyde hamur işleri ve türlü yemekler yaygındır. Keşkek, et yemeği, kulak çorbası (mantının çorba hali) düğün, cenaze ve köylünün verdiği diğer yemekler de mutlaka bulunan olmazsa olmazı gibidir. köyün düğünleri eskiden davul zurna eşliğinde yapılırken günümüzde salon düğünler de yapılmaktadır. Uluçınarda okur eğitim son yıllarda oldukça gelişmektedir. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden mezun birçok mühendis, öğretmen, hemşire vb. genç yetiştirmekte olan Uluçınar Almanya da da işletmeci, öğretmen, ziraat, inşaat ve makine mühendisliği alanında yetişen genç beyinleri de bünyesinde bulundurmaktadır.
Uluçınar Köyü Adana iline 72 km, İmamoğlu ilçesine 33 km uzaklıktadır. Eskiden Kozan ilçesine bağlı olan Uluçınar Köyü İmamoğlu'nun ilçe olması ile İmamoğlu'na bağlanmıştır. Seyhan Irmağının kıyısında yer alan Uluçınar Köyü günümüzde ırmak üzerine yapılması tasarlanan baraj projesi sonucu yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Köyümüz baraj suyu altında kalacağından köy halkı toplu bir şekilde Adana merkez Kışla mahallesinde ikamet etmektedir. Köy halkı 1999 yılında Hüseyin Dönmez, Uçar Yüce, Ali Güzel, Rüstem Öksüz ve Hüseyin Taşcı Uluçınarlılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği adı altında bir dernek kurmuştur. Uluçınarlılar Derneğinin ilk başkanı Ali Güzel'dir. 2. Başkanı Veli Yüce'dir. Veli Yüce'den sonra 2001 den bu yana Veli Dönmez dernek başkanlığını devam ettirmektedir.


Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi vardır ama kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.