Adana Karaisalı Tümenli Köyü

Adana Karaisalı Tümenli Köyü

Tümenli köyü hangi ilimizdedir? Tümenli köyü haberleri için tıklayın! Tümenli köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Tümenli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Karaisalı Tümenli köyüne nasıl gidilir? Tümenli köyünde vefat edenler?

Tümenli Köyü Hangi ilimizdedir?

Tümenli köyü haberleri için tıklayınız! Tümenli köyünde kaç kişi yaşamaktadır?

ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Tümenli, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ancak köyün mevcut yerleşim yerinin kuzeyinde tarihi kalıntılar vardır. mesela bunlardan birinin adı GAVUR KÖYÜ dür.

Atatürk Adanadan kayseriye giderken bu köyden geçmiş. bizans dönemine ait olduğu iddia edilen kalıntılar da geçmiş yıllarda görülmüştür. yine müslüman dışı toplumlara ait mezar kalıntıları da vardır. ancak geçmişte definecilik adına köy dışından gelen kişilerce tahrip edilmiştir. yine güneyinde kilise denen yer vardır. bunların mutlaka araştırılması gerekir.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi kayıtlara geçmemiştir. aslında kapalı bir bölge olması nedeni ile olsa gerek insanları biraz da suskun kalmıştır. halbuki her yöre gibi bir takım yemekleri, düğün merasimleri, cenaze merasimleri vs. vardır.

Mesela içli köfteyi en iyi yapan yerlerden biri de bu köydür. bulgur pilavını da güzel yaparlar.Adana iline 94 km, Karaisalı ilçesine 44 km uzaklıktadır. kuzeyden güneye uzanan iki dağ arasına yerleşmiştir. 3 km güneyinden seyhan nehri geçer.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Ancak çatalan barajının yapılması ile birlikte baraj köyün 500 metre yakınına kadar gelmiştir. bitki örtüsünü genelde çam ağacı oluşturur. çam ağaçları arasında pıynar, murt(mersin), kesme gibi maki türü bitkiler yetişir.bu bitkilerin yanı sıra zeytin ağaçlarını da görmek mümkündür.

Su kıyılarında ise söğüt, çınar, ılgın gibi bitkiler vardır. çok nadir kar yağışı olur. (30 yılda bir ya da iki) yağmur ise genelde ilkbahar, sonbahar ve kışın olur. sıcaklık kışın çok eksi değere düşmez. ancak nemden dolayı aşırı hissedilebilir.

Mayıs ile ekim arası oldukça sıcak geçer. köy adananın kuzeyindedir. son yıllarda gsm operatörlerinin yayılması ile cep telefonları ile görüşmek de mümkün olmuştur.Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır. ancak tarım alanları Çatalan Barajı ile oldukça kısıtlı bir hale gelmiştir. bölge orman müdürlüğünün prensip kararları gereği hayvancılık da yok olmaktadır.

Çünkü bölge şartlarına en uygun hayvan kıl keçisidir. kıl keçisi ise ormanları tahrip ettiği iddiası ile yasaklanmıştır. Çatalan Barajı'nda amatör balıkçılık ise yapılmaktadır. sebze olarak: domates, biber, kabak, bamya, acur, salatalık, fasülye yetişir. biber salçası katkısız ve güneşte kurutulmuş olduğundan kalitelidir.

Birkaç çiftçi tarafından küçük manada seralar vardır. eskiden var olan birkaç üzüm bağı ise ortadan kalkmıştır. inciri ballı ve güzel olur. iki üç kişi arıcılık yapıyor. çam ve püren balının ayrı bir tadı vardır. yer fıstığı, buğday, arpa, pamuk, mısır çok iyi derecede yetişir.

Son yıllarda ayçiçeği ekimi de yapılmaya başlanmıştır. ayrıca karpuz ekimi de yapılır.Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi şebekesi vardır.

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köy 4 parçadan oluşmaktadır:tümenli,kahyalar,leylideresi,nasıflar diye adlandırılmaktadır.muhtarlık hizmeti kahyalar köyünde verilmektedir.

TÜMENLİ KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TÜMENLİ KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Tümenli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Karaisalı Tümenli köyüne nasıl gidilir?  ​Tümenli köyünde vefat edenler?

Tümenli köyü resimleri,Tümenli köyü Videoları,Tümenli köyü facebook,Tümenli köyü geçim kaynağı nedir? 

Tümenli köyünde düğünler nasıl yapılır?

 
 
 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.