Adana Kozan Kızlarsekisi Köyü

Adana Kozan Kızlarsekisi Köyü

Kızlarsekisi, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği söylentilere göre köye ilk yerleşen kişinin 7 kızı varmış köy arazisi engebeli olduğundan tarlalar ve bahçelerde sekileme (duvar örerek düzeltme yapma) yapılır.

Tabii zaman içinde adam ölür ve sekili araziler kızlara kalır, bunun neticesinde kızların sekisi falan derken son şekli KIZLARSEKİSİ olarak kalır. Köyün tarihi net olarak söylenemese de 1400 yıllara kadar dayanmaktadır. Aslında yerleşim alanı olarak eski roma dönemlerine kadar uzanmaktadır. Köydeki mezar kalıntılarının bize verdiği mesaj Eski Roma ve Bizans döneminden beri vardır. Cumhuriyet dönemlerine kadar Ermeniler de köyün sakinlerindendir. Köy halkının üç aileden geldiği bilinmektedir. Bunlara da daha sonra birkaç Kafkas göçmeni de katılmıştır. Köyde define arayıcıları pek eksik olmaz.


Kızlarsekisi Köyü'nün insanlarında gelenek görenek olarak Müslüman Türk gelenekleri ağır basmakla beraber dağınık yaşamanın verdiği sosyalleşememe de göze çarpar. Türk geleneklerindeki BOZKURT karakteri köy insanının karakteristik özelliğidir. Bağımsızlık ve özgürlük. Anadolu'nun birçok yerinde haremlik selamlık ( avrat-erkek ayrı oturma) gözlenirken Kızlarsekisi Köyü'nün insanlarında bu yoktur.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Aynı ortamda beraberce oturulur hatta eve gelen erkeklere hoşgeldin deyip hal hatır sormayan evin hanımına ve kızına iyi bakılmaz. eğitim düzeyi düşüktür hele kızlarımız yeni yeni (1970'lerden sonra) ilkokula gönderilmeye başlandı. Köyün yaşlı erkekleri ali okulu mezunu (askerlikte okuma yazma öğrenenler) genç nesilden okuma yazma oranı %100 hatta üniversite okuma oranı da son zamanlarda yükselmektedir ve akademisyenlerde yetişmektedir.

Önemli yemeklerimiz arasında tarhana çorbası, üzümlü etli yemek, mantı, ay böreği, topalan (sömelek köfte, içli köfte, bulgur pilavı, kömme çörek, dolaz (pekmez ve nişe ile yapılan tatlı), kaçamak (mısır unundan yapılır) bulunmaktadır.
Adana iline 115 km, Kozan ilçesine 45 km uzaklıktadır köy yüz ölçümü olarak doğudaki bazı ilçe merkezlerinden büyüktür.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son zamanlarda köyden kente göçün etkisinin geri dönüşümleri başlamıştır yani emeklilerimiz köye gelmeye başlamıştır. Maden ocaklarına giden işçilerin getirdiği paralar köy adına bir gelir kaynağıdır.
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol toprak yol olup bakımsızdır. Elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.