Adana Saimbeyli Beypınarı Köyü

Adana Saimbeyli Beypınarı Köyü

Beypınarı, Adana ilinin Saimbeyli ilçesine bağlı bir köydür.Köyün en büyük kabilesi olan Oğuzların Karaevli boyu (Aydınlılar) yıllar önce Antalyadan gelerek bu köyü kurmuşlardır.

Bu kabile bu yıllarda diğer kabilelere baskındır diğer kabileler ise diğer bölgelerden dönemin oba reisi dolaşıklı kabile başkanı tarafından buraya getirilmiştir. Bu kabilelerden Avşar Türkmenleri bir Oğuz boyu olup, Kayseri Sarız Çörekdere'den getirilmiştir. Yine Oğuzların Salur boyu ve Ceritli Avşarları mensupları Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesinden getirilmiştir. Şu anda Avşar Türkmenlerinin nüfusu köyde baskındır. Karaevliler kışın Kozan'a göç ettiklerinden bir kısmı Kozan'da yerleşik hayata geçmiştir.Köyün tamamı Oğuz boyudur Bunlar: Karaevli (Dolaşıklı, Köseler, Hamitler), Avşar, Cerit ve Salur boyundandırlar ve tamamı Yörük olan bu köy karma bir Oğuz evi halinde tamamen Türkmendirler.

Avşar Türkmenleri kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Köyün yaşam tarzı Türkmen Yörük kültürünü yansıtmaktadır. Yörük Türk kültürünü halen yaşamakta olan köyde Avşar Türkmen adet ve gelenekleri her yönüyle yaşamaktadır. İlçenin diğer köylerinin çoğunluğu oğuzların varsak boyu iken bu köy tam bir karmadır bu yönüyle diğer köylerden ayrılır. Aydınlılar Antalyadan getirdikleri yöresel yörük ağzını halen kullanmaktadırlar. Diğer kabilelerin ise yöresel ağızları kaynaşmıştır.Adana iline 181 km, Saimbeyli ilçesine 25 km uzaklıktadır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Kışın soğuktur, yazın sıcak. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün [İçme suyu ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.