Adana Sarıçam Cihadiye Köyü

Adana Sarıçam Cihadiye Köyü

Cihadiye, Adana ili Sarıçam ilçesine bağlı bir köydür.Köyün çok eski bir tarihi yoktur. 1920'lerden itibaren yerleşik hayat başlamıştır.

Göçebe aşiret Türkmenlerin yerleşik hayata geçmesi ve Bulgaristan Muhaciri halkın iskân edilmesiyle köyün şekli oluşmuştur. Önceki adı Dedeler Köyü'dür. Daha sonra Cihadiye Köyü olarak değiştirilmiştir. Hem Cihadiye hem de Dedeler olarak bilinmektedir.

Adana şehir merkezine 27 km uzaklıktadır. Sarıçam ilçesi sınırlarındadır. Yarımca, Çamlıca, Yeni Yayla, Hasanbeyli köyleriyle komşudur.

Düğünleri Perşembe günü İkindi namazından çıkıldıktan sonra düğün evinde bayrak asma töreni yapılır. Koyun veya keçi kesilip afiyetle yenmesiyle düğün başlar. Cuma günü çeyiz getirilir. Cumartesi akşamı kına töreni olur. Pazar öğlen vakitleri gelin alınır.
Düğün yemekleri; mantısı, dolması, somun ekmeği, tandır ekmeği, yufka ekmeği, pide böreği, kesme cevizli hamur tatlısı meşhurdur.
Akdeniz İklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Eskiden pamuk, karpuz ekilirdi. Buğday ve Ayçiçeği ekilmektedir. 2005 yılından bu yana Pamuk üretimi yok denecek kadar azdır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Köyde ilköğretim okulu vardır. Okulun yanında güzel bir camisi vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır. Kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak doktoru yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yollar asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Köye eskiden E5-Kürkçüler yolu üzerinden gidiliyordu. Şimdi ise Kozan yolu-Buruk Köyü üzerinden gidilmektedir. Halk otobüsleri belli saatlerde çalışmaktadır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.