Adana Tufanbeyli Ayvat Köyü

Adana Tufanbeyli Ayvat Köyü

Ayvat, Adana ilinin Tufanbeyli ilçesine bağlı bir köydür.Ayvat köyü Emirler, Osmanlar, Tertipçiler, Hösükler, Müslümler, Goceler, Deli İsmailler, Keçeler, ve Acarlar olmak üzere 9 sülaleden oluşmaktadır.

Ayvat Köyü'nün civarı 1800'lü yılların başına kadar Tufanbeyli ilçesinde (Höketçe) o dönemin hayvancılık yapan zenginleri tarafından hayvan kışlama alnı olarak kullanılırken, 1830 yıllarında Höketçeli İmirzenin akrabası olan ve şimdilerde köyde "tertipçiler" olarak anılan sülalenin dedesinin buraya yerleşmesi sağlanmıştır.
1840 yıllarında Avşarların İç Anadolu'daki hareketleri esnasında Oruçoğlu tarafından Hösükler sülalesinin dedesi Hösük, Müslümler sülalesinin dedesi Müslüm, Goceler sülalesinin dedesi Musa, D. İsmailler sülalesinin dedesi D. İsmail, Keçeler sülalesinin dedesi Keçeli Ayvat’a gelip yerleşmişlerdir.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

Acarlar sülalesinin dedesi Acar İsmail, 1840 yıllarında Müslüm'ün kızıyla evlenip köye yerleşmiştir.
1. Dünya Savaşı'na köyden çok sayıda insan gitmiştir.1. dünya savaşı gazisi ACARLAR SÜLALESİNDEN SÜLEYMAN ASLANTAŞ tır. T.C. Devleti İSTİKLAL MADALYASI verilmiştir. İSTİKLAL (KURTULUŞ SAVAŞINADA ) köy halkından birçok kişi katılmıştır.Köy halkı ilk zamanlar geçimini ormancılık, hayvancılık, dokuma ve az oranda tarımla sağlamıştır. 1950 yıllarından sonra Tufanbeyli ilçesi, Polatpınar ve Bozgüney köy sınırları içinden köylüler çok miktarda tarım arazisi satın alıp tarım gelirlerini artırmışlardır.
Osmanlı döneminde Medrese okuyan iki kişi olsa da eğitim pek yoktur. Cumhuriyet döneminde köyde okul açılışı 1950 yılından sonraya rastlar. Bu tarihten sonra okuma yazma oranı %100'e yakındır. Ancak halkın ekonomik durumu nedeniyle okuma ilk okuldan ileri gitmemiştir. 1950-1970 yılları arasında yalnızca iki tane öğretmen çıkmıştır. 1965 yılından itibaren yetişen genç nesil büyük şehirlere gitmeye başlamış ve bu dönemde eğitime daha fazla önem verilmiş olup bu tarih (2006) itibari ile üniversite mezunu sayısı 60'ın üzerindedir.
1970'li yıllarda köy 90 hane iken, genç neslin büyük şehirlere gitmesi nedeniyle bugün köy 30 hane civarındadır. Ancak gurbetçileri, bayramları genellikle köyde yaşar......
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.
Adana iline 216 Km., Tufanbeyli ilçesine 20 Km. uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
daha cok ıc anadolu ıklımı gorulur.yazları kuru sıcak kısları karlı ve soguk olur
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.